top of page

Valnesfjord idrettslag

Valnesfjord idrettslag er et fleridrettslag som i 2021 driver med langrenn, fotball, bueskyting, håndball, trim/orientering og barneidrettsskole.

Ski og skiglede har alltid vært en viktig del av Valnesfjord idrettslag.


Valnesfjord idrettslag ble stiftet i 1923 og har en stolt historie. OL-mester Simon Slåttvik er den mest kjente utøveren fra bygda, som var ei bygd med mange som drev både langrenn, hopp og kombinert. Hoppbakken Krågbakken i Bjørnbakkan var flittig i bruk, sist på 90-tallet da kombinertstjerner var på besøk under Slåttvikrennet.



Simon Slåttvik fra Valnesfjord er en olympisk mester som vokste opp i skibygda Valnesfjord.


Den gamle skihistorien er ført i pennen i ei bok av Truls Bringslimark, utgitt i 2019.

Der fortelles det om et miljø før krigen for skihopp i Bringsli, som fikk landets beste hoppere til å dra nordover for trening og renn. Valnesfjord ble kalt Nordlands Trysil.

Reidar Andersen fra Trondheim, satte bakkerekord i Lægdbakken med 55,5 meter. På samme tid var bakkerekorden i Holmenkollen 52 meter.

Han forteller også om at Bernt Østerkløft ble tatt ut til VM i 1934, og da Nord-Norges beste løpere ble tatt ut for å konkurrere mot landseliten, var tre av fem fra Valnesfjord; Rolf Karlsson, Johan Solvang og nevnte Bernt Østerkløft.



På 70- og 80-tallet var det flere langrennsløpere som gjorde det bra i kretsrenn. Et stafettlag med Ansgar Pettersen, Annfinn Pavall og Kai Hestekker er ett eksempel. Dag Skogan og Per Kristen Løkås.

En gang rundt 1980 arrangerte Valnesfjord idrettslag nordnorsk mesterskap på ski for yngre utøvere i Hauklandsmarka. Det ble en stor suksess. Også flere av klubbens ene løpere deltok.

Fotballbanen

Valnesfjord var det siste stedet av litt størrelse i salten, kanskje i hele Nordland, som fikk fotballbane. Arbeidet kom i gang i 1980, men grunnforholdene var ikke avklart. Først i 1986 ble et forsinket toppdekke lagt, og 30. mai 1987 ble den første kampen spilt.

I Hanne Løkås Veigårds artikkel i Fauskeboka 1988 går det frem at idrettsplassen var en kommunal sak allerede i 1965, men allerede i 1938 hadde krefter i bygda begynte å jobbe for å få det til.

Bygda har siden hatt fotballag i aldersbestemte klasser. Bare tidvis A-lag, men frem til 2019 hadde de et livskraftig A-lag i noen sesonger.

Håndballhistorie

På slutten av 70-tallet kom håndballen i gang i bygda. Det var Kåre Øyre, en av innflytterne til det nye, store byggefeltet på Furnes, som dro det i gang.

Han hadde erfaring som spiller og startet A-lag. Han var selv keeper på laget. I tillegg dro han i gang aldersbestemte lag. Siden har det vært et håndballmiljø i Valnesfjord, og de ble etter hvert en av kretsens mest fremtredende klubber.

Klubbhus og kunstgress

I 1997 sto klubbhuset ferdig. Bygget hadde vært butikk i Hauan, som ble lagt ned, demontert, flyttet til Valnesfjord og satt opp som klubbhus. Omfattende dugnadsinnsats lå bak.

I 2012 ble grusbanen omgjort til kunstgressbane. Det førte til at Jan Hårek Lillevold og Tom Erik Tofte samme år fikk «Årets oppmerksomhet» under Kulturdagan. Årsaken var intens jobbing for å få realisert prosjektet. Valnesfjord idrettslag har siden lenge før kunstgressbanen kom arrangert i årlig fotballturnering for barn.


Hvert år i september arrangerer Valnesfjord idrettslag ei stor fotballturnering.


Valnesfjord Rundt er et tradisjonsrikt turrenn, som i 2020 skulle arrangeres for 46.gang da det ble avlyst. Det skulle gås 10, 21 og 30 kilometer.

Richard Kringhaug har gull i langrenn både fra VM og OL for veteraner.

Valnesfjord idrettslag har 414 medlemmer. I januar 2021. De har sju fotballag og 11 håndballag med i seriespill.

Leder i Valnesfjord idrettslag har siden februar 2020 vært Kristin Gavin. Tom Erik Tofte har siden 2011 vært daglig leder i 20 prosent stilling.



Truls Bringslimark har samlet stoff og skrevet bok om den stolte skihistorien i Valnesfjord.


11. november 2023, i forbindelse med feiringen av sitt 100-årsjubileum, ble de Valnesfjord idrettslag tildelt Fauske kommunes kulturpris.

- Idrettslag som dette er hjertet og sjelen i våre samfunn, sa varaordfører Nils-Christian Steinbakk ifølge Saltenposten da han sammen med kultursjef Ketil Hugaas tildelte prisen. Tom Erik Tofte og Kristin Gavin mottok prisen på vegne av idrettslaget.





Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page