top of page

Fjellandsbyen med alpinsenter

I Daja ligger Sulitjelma fjellandsby med et sju traseers alpinbakke med på to trekk. Anlegget ligger 45 kilometer fra Fauske og 8 kilometer fra Sulitjelma.

Det lengste trekket i alpinanlegget er 750 meter, og det er 180 meter høydeforskjell fra bunn til topp av trekket. Den lengste traseen er 1400 meter Det korte trekket er et 50 meter langt rullebånd, og en bakke tiltenkt barn og nybegynnere.

Endre Grønnslett er daglig leder i Sulitjelma fjellandsby.


Alpinanlegget åpnet 6. februar i 2010. Sesongen varer fra begynnelsen av november til 1. mai.

Det ble investert 150 millioner kroner i anlegget, hvorav rundt en tredjedel i alpinanlegg med servicebygg. Resten var leiligheter og hytter.

Eiendomsselskapet gikk konkurs etter ett og et halvt år, og leilighetene ble solgt til private. Nå er de fylt opp og det er bygd flere.

Tegningen viser de sju traseene.


I 2023 er 65 leiligheter, 27 nye hytter og 10 gamle hytter. I perioden 2018-2023 ble det bygd 24 saltdalshytter og 110 scootergarasjer.

I servicebygget selges mat og leies ut utstyr. Kafeen har 200 stoler.

Årsomsetninger på alpinanlegget er rundt 5 millioner kroner. Det meste heiskort og mat. Utleie utgjør bare en liten del. Anlegget er rent kommersielt drevet. Det betyr at det må gå rundt økonomisk, men også at man slipper dugnad med de utfordringene det gir.

Det korte trekket, rullebåndet


Endre Grønnslett(f75), opprinnelig fra Rognan, ble daglig leder cirka ett år etter oppstarten. Han kom fra lederjobb på Rognan hotell, som han ett år tidligere hadde flyttet sørfra for å komme hjem til.

Holtanlia

Det finnes to andre alpinbakker i Fauske kommune. Den ene i Holtanlia nord for Fauske sentrum . Den 1200 meter lange bakken ble tatt i bruk i februar 1987, og offisielt åpnet 14. mars samme år. Det var etter fire års dugnadsarbeid verdsatt til 4,2 millioner kroner. I tillegg ble det investert for 2,6 millioner kroner.

Senere kom servicebygg på anlegget, men ustabile snøforhold har ført til ustabil drift. De siste årene har anlegget ikke vært i drift, gode snøforhold og snøkanonanlegg til tross.

Valnesfjord

Den første bakken i Fauske kommune kom i Øvre Valnesfjord rundt 1980. Den er noe mindre, cirka 600 meter lang, og knyttet til caravanplassene i området. Norsk Caravanklubb (nå bobil og caravanklubb) avdeling Bodø og grunneier Bjørn Lundli etablerte bakken i forbindelse med en voksende vintercamping i området. Det meste ble gjort på dugnad.

Der er det rundt 100 campingvogner som overvintrer i området. På slutten av 80-tallet var det et stort alpinmiljø i Valnesfjord.


Comentarios


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page