top of page

Startet langrennseventyret

Rundt 1970 startet Tormod Kristiansen, født 3. april 1939, det som kan kalles et langrennseventyr på Fauske. Et miljø som ga mange gode langrennsløpere, og etter hvert et stort miljø med kunnskapsrike arrangører og anleggsbyggere.

Tormod Kristiansen var den som startet langrennsmiljøet på Fauske.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen


- Det var ikke noe langrennsmiljø her, og jeg hadde bakgrunn som trener, sier Tormod Kristiansen, meieribestyrer fra 1980, men han kom til Fauske og meieriet i 1963. Han er opprinnelig fra Målselv.

Allerede i første kretsrenn kom Fauske hjem med seier i alle klasser. Kjell Petter Hermansen, Stig Leo Hansen, Hallvard Gaustad og Johan Arnt Vatnan var blant de beste løperne. Så kom etter hvert alle søsknene Amundsen; Kristian, Roald, Heidi og Tove. Jon Ivar «Jonte» Karlsen, Frode Nilsen, Odd Ivar Pedersen og brødrene Knut og Trond Nystad er andre navn fra den tida. Håkon Mathisen, Tommy Alstad, Odd Kåre Bernhardsen og Per-Øyvind Kristiansen kom også til etter hvert. På jentesiden var Ann Kristin Karlsen og Nina Lyng blant de beste.

Av foreldre som bidro sterkt var blant andre Fredrik Mathisen, Harry Olsen, Tove Nilssen, Jakob Amundsen, Olav Karlsen, Petter Hermansen, Ferdinand Alstad og Edgar Gaustad.

De reiste da som nå på treningssamlinger i Sulitjelma. På Fauske var lysløypa i Hauan treningsarenaen. På sommerstid hadde de motbakketrening opp Prestegårdsmarka på Inner-Fauske og helt opp til der lysløypa starter.


댓글


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page