top of page

Sanitetsforeningene stiftet i 1910

Både Fauske sanitetsforening og Sulitjelma sanitetsforening ble stiftet i 1910, og begge er fortsatt livskraftige. De er en del av Norske kvinners sanitetsforening, stiftet 1896.

En forening som er spesielt kjent for salg av fastelavnsris, også foreningens hovedinntektskilde. Buntene selges mot fastelavnssøndagen som er 40 dager før påske, en søndag i februar eller mars.

Fauske sanitetsforening klar for ris-salg i 2019. Fra venstre Dyveke Mosti, Lisbeth Jordbru, Bjørgunn Marthinussen, Ingebjørg Alvsåker, Mari Anne Melvik, Lillian Risvoll og Leikny Simonsen.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen


Fauske sanitetsforening har 31 medlemmer og seks støttemedlemmer. Lillian Slettvoll er leder.

Foreningen arrangerer turer for folk som sjelden kommer seg ut på tur, og har i løpet flere andre støttetiltak for folk som setter pris på det. For eksempel tok de beboere på Helsetunet med på kino.


Leikny Simonsen er leder i Fauske sanitetsforening.

Fauske sanitetsforening har hatt fagpersoner som har gitt kunnskap og informasjon. For eksempel om hvordan en hjertestarter fungerer, om hva man kal være obs på for å unngå brann., og en lege snakket om kvinnehjertet.

Sanitetsforeningene på Fauske og i Sulitjelma har også hatt felles turer.

Sulitjelma Sanitetsforening ble stiftet 6. april 1910 med 160 medlemmer. I april 1911 ble det stiftet underavdeling på Jakobsbakken med 10 medlemmer. I 2020 har foreningen 41 medlemmer.

Foreningen skulle arbeide for sykepleien og kjempe mot tuberkulosen. Syke og vanskeligstilte fikk hjelp med blant annet melk og mel. Foreningen utdannet sykepleier allerede i 1913. De drev fysikalsk institutt i årene 1935 - 1955, og de satte i gang skolebarnundersøkelser i 1926.

Det ble ansatt husmorvikar og gitt husmorferier i samarbeid med andre foreninger. Barnepark drev de fra 1964 til 1988.

Verkets gamle fjøs ble overtatt i 1929. Dette ble innviet som bad i 1935. Folkebadet ble drevet fram til 1935 da det kom basseng på skolen.

Sanitetshuset eller Folkebadet som det ble kalt ble solgt i 2005, med bruksrett for foreningen ut 2010. De leide lokaler der til februar 2020. Nå leier de lokaler på Samfunnshuset til møter og aktiviteter.

Laila Kvæl er leder i Sulitjelma sanitetsforening.


Minkende medlemstall og høy alder på de som var igjen gjorde at foreningen ble planlagt nedlagt for noen år tilbake. Da «våknet» noen litt yngre og meldte seg inn. I dag er de en virksom forening.

Mette Okkenhaug (f1930) var leder av i foreningen i 24 år. Hun er fortsatt medlem. Laila Kvæl er leder av Sulitjelma sanitetsforening.


Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page