top of page

Optiker-bedrifter siden 1958

Interoptik Salten synssenter i Fauske Handelspark er Fauskes største og eldste optikerbedrift. De startet i 1958 under navnet Einar Hansen AS, og ble drevet av ekteparet Arna og Einar Hansen. I begynnelsen holdt de til i Rådhusgata. I 1971 flyttet de i Storgata.

Asbjørn Lorentzen, daglig leder ut 2021, med noe av det avanserte utstyret optiker-bedriften har.

I starten holdt de først og fremst på med ur. Den gang var det et stort marked for klokker og reparasjoner av klokker. Briller var mer et ekstra tilskudd til bedriften.

Einar Hansen var i tillegg til urmaker også optiker. Sønnen Torgeir var også optiker. Han døde i 1995. Sommeren 1996 ble Siw L. Stien ansatt som optiker

Sønnen Even Hansen, og hans kone Ann-Helen, opprinnelig fra Fredrikstad, drev butikken en stund på 90-tallet med Ann Helen som daglig leder, og navnet var Einar Hansen AS. I 1998/99 overtok Asbjørn Lorentzen (f.60) som daglig leder.

Arna Hansen var med helt fra bedriften startet i 1958, mens Asbjørn Lorentzen og Siw L. Stien kom inn på 90-tallet og er med fortsatt.

I 2002 kjøpte han bedriften, og kalte den Einar Hansens eftf. Tre år senere la de ned ur og gull, og konsentrerte seg bare om briller og optikk, som etter hvert var blitt en langt større virksomhet med synsprøver og tilpassede briller.

I 2015 opprettet de ekstra butikk i Fauske Handelspark. I desember 2019 flyttet de også pasientvirksomheten til handelsparken og la ned butikken i Fauske sentrum.

Salten synssenter har i 2020 åtte ansatte, hvorav tre optikere og fire butikkansatte og en daglig leder. De tre optikerne er Siw L. Stien, Kristine Mackare og Eva Vavzika, de to siste fra Latvia. Omsetningen var cirka 8 millioner kroner i 2020.I januar 2022 kjøpte Benedikte Nikolaisen Salten synssenter, etter å ha jobbet der siden 2019. Asbjørn Lorentzen gikk da av med pensjon og Siw L. Stien fortsatte i virksomheten.

Fra 1. april 2022 gikk Salten synssenter inn i kjeden Interoptik

Siden 2019 har Salten synssenter, tidligere Einar Hansen, hatt all sin virksomhet i Fauske Handelspark.

Det er to andre optiker-bedrift til på Fauske. Den ene er Jacob Klette i Fauske sentrum. De driver med ur og optikk.

Og 15. desember 2022 åpnet Synsam Fauske (som tidligere var kjeden til nåværende Salten synssenter) butikk i Amfi. Daglig leder er Irina Makhankova, opprinnelig fra Belarus, men hun har bodd mange år i Norge. Cathrine Skår er selger og butikkrådgiver.

Irina Makhankovova og Cathrine Skår.


Synsam er svensk. De har ifølge sin egen nettside 485 butikker, hvorav 120 i Norge.Comentários


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page