Stein Vegar Thuv (f16. mars 1974) driver Tørresvik gård. Hans 7500 høner verper 7200 egg pr dag i snitt. De leveres til samtlige matvarekjeder unntatt Kiwi, og de leverer til hele Salten.
Stein Vegar Thuv foran nybygget på toppen av gården i Tørresvik.
Hønsedriften i Tørresvik ble startet i 1958 av Halvdan Thuv. Han hadde 600 høner.
I 1972 overtok hans barnebarn Stein B. Thuv, og han økte til 2500 høner. Frem til 1966 var hønene frittgående. I 1966 bygde de bursystem.
I 1975 ble driften utvidet til 3700 høner, og i 1998 til 5000. Da overtok Stein Vegar Thuv familiebedriften. I 2011 ny utvidelse til 7000, og i 2019 sto nybygget ferdig, og virksomheten utvidet til 7500 høner. Frem til da var halvparten av hønene frittgående. Etter nybygget ble alle det.
Hønene kan fritt gå ut, men ikke så mange tar turen særlig langt.
Driftsbygningen er 840 kvadratmeter, en stor hall med nok verpekasser til alle. I tillegg 200 kvadratmeter med netting og åpninger. Hønene kan fritt gå ut og inn.
Ofte holder de seg inne under tak. Noen tripper forsiktig rundt på grusen utenfor. Gården er ikke inngjerdet, men det er svært sjelden at høner blir borte
Eggkvaliteten faller når hønene blir for gamle, og etter 85 uker byttes samtlige høner ut. Tørresvik gård oppnår jevn eggleveranse i et samarbeid med en eggprodusent på Nesna. Ved utskifting av høner hjelper de hverandre med overlapping, og i løpet av året kommer omtrent 40 prosent av eggene derfra.
Stein Vegar Thuv overtok Tørresvik gård fra sin far i 1998.
Bedriften hadde en årsomsetning på 9 millioner kroner i 2019. Bedriften har tre ansatte.
Stein Vegar Thuv er også kjent for å legge ut morsomme bilder og funderinger på Facebook eller nettstedet eggleder.no. For eksempel sitter han og holder ei fjær i handa og lurer på om han kan få den til å bli fem høns.
Kilder: Stein Vegar Thuv, Christian Unosens atikler i Avisa Nordland i 2017 og 2019. Frida Kalbakks artikkel i Saltenposten16/2-2018.
Comentarios