top of page

Han Petter på hotellet

Petter Dahlberg, født 1932, kom til Fauske fra Leknes som ettåring sammen med moren Petra og bestemor Helga. Sistnevnte var hotellets grunnlegger i 1933.

Tidlig på 50-tallet reiste han ut og tok hotellfaglig utdanning. Læretiden hadde han på Meyergården på Mo. Han gikk på Norsk Hotellfagskole i 1956.

I 1957 kom han tilbake til Fauske sammen med kona Eli, opprinnelig fra Rana. De møtte hverandre på Meyergården der hun jobbet. Sammen fikk de sønnen Bård (f56 - d21) og datteren Lise (f58).

Petter Dahlberg kjøpte hotellet i 1960, og var direktør frem til sønnen Bård overtok i 1993.


I 1960 kjøpte han hotellet, og ble en av Fauskes mest suksessrike og fremsynte forretningsmenn. Han la stor vekt på modernisering, og hotellet ble en stolthet for Fauske, med stadig flere rom, med flotte møte- og selskapslokaler og et populært diskotek.

I 1978 ble hotellet aksjeselskap med Petter som styreleder og kona Eli, sønnen Bård og datteren Lise som styremedlemmer.

I 1986 mottok Petter Dahlberg den aller første næringsprisen i Fauske kommune. Det virket som om alle syntes det var en svært fortjent pris og at han var den opplagte kandidat til å være den første mottager av den nye prisen.

I 1993 overlot han direktørjobben til sønnen Bård, og i 2002 gikk han av som styreleder.

- Jobben har like mye vært en hobby, sa han i et intervju med Arild Bjørnbakk i Saltenposten den gangen. Han var også klar på at han ville fortsette med å spyle fortau og vaske vindu, som han var så kjent for. Det vakte oppsikt at direktøren spylte fortauet, men for Petter var det naturlig, at han på en måte gikk foran med et godt eksempel.

Og i 2016, da hotellet var solgt ut av familien, sa den alltid så fremsynte forretningsmannen, da 83 år gammel: «Jeg hadde ikke tenkt at det skulle bli slik, men det var rett å selge Fauske Hotell».

Petter Dahlberg er også svært interessert i Fauskes historie. I 2008, 2009 og 2011 kom bind 1, 2 og 3 av bøkene Fauske i bilder. Petter Dahlberg var sammen med Roald Lorentzen og Nils Ole Steinbakk de som gjorde jobben med innsamling og redigering.

I 2011 gjennomførte han flere byvandringer. På den første var det ifølge Bjørn Olsens artikkel i Saltenposten rundt 50 fremmøtte som fulgte Petter rundt om i sentrum. Da fortalte han blant annet om hva som hadde vært i de forskjellige bygningene.


Kilder. De nevnte avisartikler, Frøydis Einsets jubileumsskriv ved hotellets 70-årsjubileum i 2003.


Commentaires


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page