top of page

Per Harald

Historien om han Per Harald er ei gladhistorie om en glad mann, og om hvordan et lokalsamfunn forholder seg til, og tar vare på, en som er litt annerledes.

Per Harald Kristiansen

Foto: Stig Bjørnar Karlsen


Per Harald Kristiansen er født 16. september 1945 i Sulitjelma. Som vanlig var den gang, ble et barn med Down’s syndrom sendt bort. Han gikk fire år på Ekne spesialskole for evneveike, en skole anlagt i lokalene til Falstad krigsfangeleir i Levanger.

Det ble hans eneste skolegang, men foreldrene Alfred (02-88) og Bergljot (04-81) drev betydelig opplæring av sønnen.

Per Harald begynte å jobbe på Isak Christensen bokhandel. Da den ble borte rundt 1980, starten han på Snorre Pedersens dagligvarebutikk Peto i sjøgata, og derfra naturlig over til Rimi der han jobbet helt fram til rundt 2000.

- Han var en ressurs for både meg og betjeningen. Alltid i godt humør, og han arbeidet og sto på, mest med å rydde i hyllene og holde orden på tomgodset, sier Stig Salemonsen, som drev Rimi.

Han hadde en jobb, et blidt vesen, en særegen talemåte og en slagferdig replikk. Alle på Fauske kjente Per Harald og Per Harald kjente alle.

Mest huskes han for sin nære tilknytning til kulturlivet. Han var «hjelpedirigent» og gikk fremst i 17. maitoget. Han hadde egen uniform både i skolekorpset og Finneid hornmusikk.

Og i Fauske/Sprint var han «manager». Han fikk alltid holde en kort tordentale til A-lagsspillerne i garderoben før kamp.

Per Harald Kristiansen døde 3. oktober 2008.


Comentarios


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page