top of page

Matsentralen - et grep mot matsvinn

Matsentralen på Huset i svingen i krysset E6/Kirkeveien er et tiltak for å hindre at det blir kastet så mye mat.

Nagham Houdaifa var daglig leder på Matsentralen frem til hun flyttet fra Fauske i 2023.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen


Matsentralen startet 12. desember 2018. Hver dag kjører de rundt til samtlige dagligvarebutikkene og henter varer som er i ferd med å gå ut på dato (f.eks kjøtt og fisk), eller som i butikken må vike for ferskere varer (f.eks brød og grønnsaker).

Kjøtt og fisk blir frosset ned, mens det andre blir kontrollert før det legges i kjøler eller hyller.

På Matsentralen koster en pose med varer 100 kroner. For at alle skal kunne få, er det visse begrensninger i hvor mye hver kunde kan ta med, bare en middag og bare en pakke av hver påleggssort.

Beregninger har vist at det i løpet av første driftsår for Matsentralen ble kastet 60 tonn mindre mat enn det ellers ville ha blitt. Når varer ikke blir solgt fra Matsentralen innen rimelig tid, gis de til bønder.

Daglig leder for Matsentralen er Nagham Houdaifa (f83). Hun er opprinnelig fra Beirut i Libanon, og kom som flyktning til Norge i 2015 sammen med mann og to barn. Hun har økonomiutdanning fra Libanon, og har jobbet i åtte år som selger i Dubai.

Kilde: Nagham Houdaifa og Tommy Fagerhaug

Comentarios


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page