top of page

Hele Saltens matfestival

21. september 2018 åpnet den første matfestivalen på Fauske med 30 utstillere. Den ble arrangert i et større format i 2019, da med 40 utstillere, Mens det i 2020 ble en mindre festival på grunn av Korona-situasjonen.

Mye folk fikk mye godt å spise under den første matfestivalen i Fauske.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen

Daværende fylkesråd for næring i Nordland, Ingelin Noresjø, åpnet festivalen i 2018.

- Hva er vel mer næring enn mat? spurte hun i sin åpningstale nederst på torget til festivaldeltagerne som var samlet der og inn under gatetunnelen.

- Det er viktig å ta vare på og formidle mattradisjoner og matkultur, men det er også viktig å tørre å være innovative og presentere nye opplevelser basert på disse tradisjonene, sa Ingelin Noresjø før hun oppsummerte hensikten med festivalen sånn:

I dag er vi her for å feire de kortreiste og fantastiske lokale produsentene, det gode fellesskapet rundt maten og for å bli kjent med nye smaker.

I samarbeid med den maritime delen av Nord Universitet fikk skoleklasser og publikum i 2019 presentert «havets hemmelige spiskammers», som de kalte det.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen

I 2019 hadde arrangørene på Fauske et samarbeid med Universitetet i Bodø, og sjømat ble viet stor plass under slagordet «Havets hemmelige spiskammers».

Senterleder på Amfi, Ann Mari Zahl (t.v.) hyllet under åpningen de som sto bak den første matfestivalen på Fauske. Fra venstre: Hege Ruud, Astri Jakobsen, Hilde Dypaune, Arild Bjørnbakk, Anita Jensen og Irene Larssen.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen

Bønder presenterer sluttprodukter for Tine på Matfestivalen i 2019. Fra venstre Lars Morten Rødaas, Marianne Kilavik, Rosita B. Kristensen og Ivy Hasselberg.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen


I 2021 ble Matfestivalen arrangert 24. og 25. september, med Salten Aqua og Byfeskern som sentrale aktører. Åpen gård i regi av bondeorganisasjonene og tapaskveld å Fauske Hotell sto også på programmet.


Fra Matfestivalen i 2021.


Blant foredragsholderne var Frode, Thomassen, Bodø/Glimt, Asbjørn Hagen, Salten Aqua, banksjef Liv Bente Kristoffersen og stortingsrepresentant Siv Mossleth.

Komiteen besto i 2021 av Hege Ruud, Irene Larssen, Trine Nøvik, Kay-Espen Pettersen, Arild Bjørnbakk, Anita Jensen og Stein Vegar Thuv.

I 2021 var det for første gang dyr blant de koselige attraksjonene på Matfestivalen.


Kilde: Stig Bjørnar Karlsens artikler fra åpningen av festivalen i Saltenposten 22. september 2018 og 28. september 2019. Festivalens egen informasjon i 2021.


Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page