top of page

Leikaringen i Valnesfjord

Ungdomslaget Framsyn i Valnesfjord ble stiftet 15. januar i 1915. De er mest kjent for leikaring og folkedans, men har en rik historie å vise til. Nils Nordal, en lærer somkom sørfra til Valnesfjord, får æren for å ha startet laget.

I starten arrangerte de blant annet mange folkemøter med forskjellige temaer. Og de avholdt praktiske kurs, eksempelvis bakekurs. Debattmøter hadde de også på programmet.

Laget hadde på det meste over 100 medlemmer, men med bilens inntog på 60-tallet ble det mer vanlig for de unge å dra andre steder. Laget døde hen i 1963.

Leikaringen i Valnesfjord på landsstevnet i Molde i 1980.

I desember 1973 opplevde Norge oljekrise og kjøreforbud. Da leide en gjeng ungdommer i Valnesfjord buss og arrangerte fest på Utsikten på Kosmo.

Da kom Tore Kosmo på ideen om å bruke overskuddet til å gjenoppstarte av ungdomslaget. 23. februar 1974 ble UL Framsyn igjen stiftet etter å ha ligget dødt i ti år.

Wiggo Stemland ble første leder, og laget arrangerte 17. mai i gymsalen på skolen i mange år.

I 1975 startet leikaringen, men da i form av at gammeldanslaget Byttomfot ble stiftet som en gruppe i ungdomslaget.

Det ble arrangert gammeldanskurs. Det ble stiftet barneleikarng som holdt på fra 1976 til 1991. Gammeldansen ble til mer sangdans og turdans og det som kalles leikaring.

UL Framsyn hadde en periode både visegruppe (79-81), teatergruppe og ei gruppe som drev med porselensmaling.

I 1998 ble det også startet et historielag som eksisterer fortsatt.

Her er leikaringen i sving på 17. mai i Valnesfjord, rundt 2010.

Leikaringen var på det meste rundt 40 aktive dansere. I 2020 var tallet nede i 16, og gjennomsnittsalderen gjør ordet ungdomslag noe misvisende.

På det mest aktive reiste de på flere leikfester rundt om i Nordland og noen ganger på Norges ungdomslags landsstevner lengre unna.

Barneleikaringen en gang på 80-tallet.

Lokalt har det også bitt færre opptredener. Under NM på ski på Fauske i 2012 presenterte de sine ferdigheter for et stort publikum på torget på Fauske.

I Salten finnes det folkedansgrupper i Saltdal og Bodø. Frem til 2017 var det også i Sørfold.


Kilde: Karl Martin Johansen


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page