top of page

Tv Valnesfjord – bygdas egen tv-kanal

I forbindelse med TV2s oppstart 5. september 1992, satt den utadvendte og eventyrlystne polbestyrer Tore Kosmo hjemme i stua i Valnesfjord og fiklet med tv’en.

Plutselig dukket det opp en tegnefilm på TvNorge på skjermen. Det skulle ikke gå an, for TvNorge sendte bare på parabol den gangen.

Mistanken gikk straks til at her var det bygdas Petter Smart, Knut Hagenes som på ett eller annet vis eksperimenterte med ett eller annet.

Artikkel i Nordlands Framtid dagen før sendestart.


Mistanken mot den kreative billakkereren var berettiget. Knut hagenes hadde satt opp en 4 watt (og dermed lovlig) sender, en link mellom seg og naboen.

- Da begynte vi å eksperimentere, sier Tore Kosmo.

- Jeg hadde et filmkamera, og vi tok opp forskjellige ting, og sendte ut. Det viste seg at den lille senderen ga signaler til langt opp i bygda og helt ut til Nes.

Slåttvikrennet i april 1993 ble filmet og kringkastet i bygda. Nå var det flere som snakket sammen. Dette måtte jo utvikles til noe mer. Og på en konferanse i regi av det kongelige selskap for Norges Vel, der Tore Kosmo var og filmet, kom det frem forslag om å starte et seriøst lokal-tv.

Roar Kant var en av programlederne i TVV.


En kraftigere sender måtte til. Telenor skulle ha en million kroner i året i leie for en sånn. Gjennom en ansatt i Televerket (som 1/1-95 skiftet navn til Telenor) fikk de tak i en agent i England, som kunne selge TV Valnesfjord en sender for 200.000 kroner. Tv Valnesfjord var den eneste lokal-tv-stasjonen i Norge som hadde egen tv-sender. De fleste andre gikk dukken etter hvert, blant annet som følge av høye senderleie.

Mange innslag er å finne på Youtube i dag, for eksempel dette fra isen på Kosmo.


15. januar 1994 ble det dannet andelslag. 25.000 kroner i andeler, 25.000 i støtte fra kommunen og 150.000 kroner i banklån.

16. januar 1994 var det de kaller den første ordentlige sendingen på lufta.


Tore Kosmo i 2022.


TvNorge, blant annet med det populære programmet Casino, ble distribuert gjennom Tv Valnesfjord. Det kom spørsmål om å dekke Fauske. Det klarte man med en ekstra sender montert på Klettkoven. Og i 1995 kunne Tv Valnesfjord sees, ikke bare på Fauske, men i store deler av Salten. Det ble anslått at man nådde 70.000 mennesker.

Da ble det så mange seere at inntektene fra TvNorge oversteg en million kroner i året.

En annen inntektskilde var den populære tv-bingoen. Jørn Inge Johansen ble ansatt som fotograf og redigerer. Han begynte senere i TvNordland og har i mange år etter det jobbet i NRK i Troms.

Jørn Inge Johansens arbeidsplass var i et fire-fem kvadratmeters kott i kjelleren på samfunnshuset. I et annet kott var studio. Øverst på bygningen sto antenna.

I Tv Valnesfjord var Tore Kosmo styreleder, Roar Kant redaktør mens Frantz Kristiansen tok seg av regnskapet.

Det ble laget en rekke lokale tv-innslag de cirka to årene tv-stasjonen var i drift. Mange av dem ligger på Youtube under TvValnesfjord.

Denne artikkelen fra Nordlands Framtid forteller om overgangen mellom Tv Valnesfjord og TvNordland.


I 1996 ble tv-konsesjonen videreført og utvidet gjennom TvNordland, som dekket hele Salten og hadde sin første sending 16. september 1996. Kanalen oppnådde høye seertall, men klarte ikke å selge nok reklame og gikk konkurs 28. oktober 1998.


Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page