top of page

Oljetopp fra Valnesfjord

Han er vokst opp i Valnesfjord, og utdannet økonom. I en årrekke har han hatt flere lederjobber nesten helt i toppen av Norges desidert største bedrift, Equinor, tidligere Statoil.

Hans Jakob Hegge sammen med daværende olje- og energiminister Tord Lien på en konferanse i Harstad.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen


Hans Jakob Hegge (født 1969) er sønn av Gudny og Arne Hegge, og vokst opp i Valnesfjord. Økonomiutdannet på Handelshøyskolen i Bergen.

Siden 1998 har hatt forskjellige lederjobber i Statoil (senere Equinor). Fra 1. januar 2013 ble han Statoils områdesjef i Nord-Norge, med base i Harstad. Det betyr ansvar for all olje- og gassproduksjon i Nord-Norge.Hans Jakob Hegge tok imot kongeparet da de besøkte Statoil i Harstad i 2013.

Foto: Statoil


I en reportasje i Saltenposten i 2014 ble han kalt Nord-Norges viktigste næringslivsleder, og han ble avbildet sammen med blant andre daværende LO-leder Gerd Kristiansen og daværende olje- og energiminister Tord Lien.

På konferansen fremsto han som kanskje enda viktigere enn de to. Ikke så rart med tanke på de enorme økonomiske ringvirkningene som oljevirksomheten har i Nord-Norge.


Her er Hans Jakob Hegge i møte med daværende LO-leder Gerd Kristiansen.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen


Han er gift med Mette Alvenes, som han har vært sammen med siden tenårene. Sammen har de barna Lars Jakob (f.1996) og Ingeborg (f.2000) som begge bor i Bodø pr 2022.

Hans Jakob Hegge har vært finansdirektør i Equinor. Og da selskapet ansatte ny toppsjef i 2020, var han, ifølge nettstedet E24, nevnt som en av kandidatene til jobben.

Han jobbet flere år som landsjef for Equinor i USA, med kontor i Houston og Austin. Da NRK-programmet Brennpunkt i 2020 satte søkelyset på at Equinors olje- og gassproduksjon i USA hadde skapt forurensing, massiv fiskedød og sykdom hos naboer, måtte Hegge svare for kjemikaliebruk og dramatiske branner.

Når man har ansvar for operativ drift, må man rene med kritisk søkelys, sa han, og benektet at de ikke tok miljø på alvor.

Foto: Statoil


Hans Jakob Hegge har ifølge offentliggjorte tall i flere år ligget på en årsinntekt på 4-5 millioner kroner.

Etter 26 år i Statoil/Equinor ble han i oktober 2021 økonomi- og finansdirektør i Moreld-konsernet i Stavanger. Det består av 17 ulike energiselskap rettet mot olje og gass, men har også startet inn mot nye næringer; flytende havvind, oppdrett og digital.

Moreldkonsernet er eid av det internasjonale fondet HitecVision, som også har base i Stavanger.


Kilde: Hans Jakob Hegge og flere artikler av Stig Bjørnar Karlsen i Saltenposten om Hans Jakob Hegge.


Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page