top of page

Gravde frem mange nye tv-kanaler til fauskefolk

Med en liten gravemaskin gravde Rune Setså (f46), cirka tre mil kabelgrøft rundt om til det meste av Fauske by. Etter noen års graving hadde han kommet opp i rundt 500 abonnenter, som frem til da bare kunne se NRKs eneste kanal. Nå fikk de svensk tv 1 og 2, Eurosport, MTV, Sky Channel og Tv3 med flere, senere også TvNorge.

Rune Setså i 2022 med en mengde gamle avisutklipp fra tiden med Indre Salten kabel-tv.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen


Det var hotelldirektør og eier Petter Dahlberg som hadde ideen. Han ønsket flere kanaler til hotellets gjester, og kjøpte tre svære parabolantenner som han fikk plassert på taket av hotellet. En for svensk tv 1 og 2, en for Tv3 og en for resten av kanalene.

Men hvorfor stoppe med hotellet. Petter Dahlberg ville gjerne ha de nye kanalene hjem til seg oppi bakken ovenfor hotellet. Rune Setså, som da jobbet på cruiseskip, ville gjerne ha noe å gjøre i de lange friperiodene.

Han startet firmaet Indre Salten kabel-tv, og kjøpte seg en brukt gravemaskin til 150.000 kroner. Det tilsvarer cirka 350.000 kroner i 2023-kroner.

Han skaffet seg nødvendige tillatelser og begynte å grave. Først opp Leitebakken og videre til Hauan. Deretter Kirkeveien og Vestmyra, Erikstad og Finneid.

Nyheten fra 1985 om svensk tv i Hauan i 1986 viste seg å være litt optimistisk. Det tok litt lenger tid. De første på Fauske fikk i 1987, de første i Hauan i 1988.


I mai 1988 skrev Nordlands Framtid at 24 på Fauske hadde fått innlagt kabel-tv og at 75 sto på venteliste. Hauan fikk i 88-89, langs Kirkeveien og sentrum også i 89, mens det ble gravd til Finneid i 91.

Det kostet 7500 kroner å få kabelen til huset. Da med en ferdigmontert kontakt innenfor veggen, så det var bare å plugge til tv’en. Bordantenne eller gammeldags veggantenne, som bare tok inn NRK, kunne erstattes. I den nye pakken fikk man også NRK, og senere TV2, som startet opp høsten 1992.


Mange på Fauske husker nok at de passerte Rune Setså på denne gravemaskinen i ferd med å jobbe frem kabel-tv til befolkningen. Her er den gamle sliteren plassert i en garasje i Øvre Saltdal.


Rune Setså sluttet på sjøen i 2000, og i 2007 solgte han selskapet til Nornett fra Alta for 5 millioner kroner. I 2019 overtok Signal bredbånd Nornett, så ringen ble på en måte sluttet. Signal, som har hovedkontor i Bodø og er en stor landsdekkende aktør i dette markedet, ble i sin tid startet opp på Fauske.

Nornett fikk kjøpe kundemassen og tilgangen til husstandene. Etter hvert byttet Signal ut Runes koakskabel med fiberkabel som gir mulighet for større hastighet og datamengde, og på Fauske er i 2023 Rune Setsås nett avstengt etter å ha vært til nytte i over 30 år.

Comentários


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page