top of page

Gullsmeden i Valnesfjord


Gerd Ludwig Bauer, født 10. juni 1949 i Stuttgart i Tyskland, er Fauskes eneste gullsmed. Det er en yrkesgruppe det blir stadig færre av, så han er en av få også i Nordland.

Gerd Bauer på verkstedet.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen

Han kom til Norge høsten 1969 for å være lærling i ei sølvsmie i Kautokeino. Han var der ut 1970, og dro så til Tyskland for videreutdanning.

I 1975 var han tilbake i Nord-Norge, hos gullsmed Øiesvold i Bodø. Han jobbet mye for Øiesvold, senere Tune, inntil de la ned for noen år siden.


Et lite utvalg av produksjonen.

40 år i Valnesfjord

I 1978 flyttet han til Stokland i Valnesfjord, og et par år senere sto det 60 kvadratmeter store verkstedet ferdig like ved huset. Derfra har han jobbet siden. Mest for Øiesvold/Tune, men også for privatpersoner. Mange vil ha laget armbånd og smykker, noen vil ha smeltet om bestefars gullring til å bli sin egen gullring, for å nevne noe.

Etter at han ble pensjonist kaller han gullsmed-virksomheten mer en hobby som han ikke vil skal være altfor omfattende, men han tar fortsatt oppdrag fra fjern og nær.

Ei valse gjør jobben når metall skal klemmes sammen og bli tynnere.


Tyskland

Gerd Ludwig Bauer har datteren Anette (født 1971) fra tidligere ekteskap. Sammen med kona Lise Bikset (født 66) har han barna Andreas (født 99) og Johannes (født 2001).

Gerd Bauer snakker godt norsk. Sammen med familien har han holdt kontakten med Tyskland. Ved brorens hus utenfor Stuttgart har de ei campingvogn stående, som de drar til en og to ganger i året.

Ambolten er et viktig arbeidsredskap for en gullsmed.

Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page