top of page

Fauskes musikkinstrument-butikker

Den første butikken som solgte musikkinstrumenter på Fauske var Isak Christensens bokhandel i Fauske sentrum.

I lokalene bak seg solgte Odd Birkelund musikkinstrumenter frem til 2001.


Torger Christensen på bokhandelen var glad i musikk, og allerede på slutten av 50-tallet var det musikkinstrumenter å få kjøpt. Spesielt orgel og gitar. Etter hvert ble virksomheten større, og utover 60-tallet var hele kjelleren i bokhandelen ei instrumentavdeling.

I 1982 gikk bedriften konkurs. Da startet en av de ansatte på bokhandelen, sammen med Leif Klæbo, startet Fauske musikkcenter, også det midt i Storgata. I likhet med Torger Christensen tidligere, drev Odd Birkelund med orgelundervisning. Leif Klæbo hadde mest fokus på korpsinstrumenter.

Tidlig på 90-tallet flyttet Klæbo fra Fauske og tok med seg korpsinstrument-virksomheten. Odd Birkelund fortsatte, men i 2001 ble butikken lag ned. Sviktende omsetning, mye arbeid og liten fortjeneste. På den tiden var også internettsalg av denne type varer begynt å gjøre seg gjeldende.


Gitarkrok

Senere dukket det opp en ny butikk med musikkinstrumenter på Fauske. Det var Power i Sjøgata som begynte å selge gitarer, både elektriske og kassegitarer. Mellom tv'er og vaskemaskiner laget de en egen gitarkrok for det norske merket Morgan.

Bak navnet skjuler seg instrumentmaker Karl Morgan Johnsen fra Stathelle i tidligere Telemark fylke, nå Vestfold og Telemark.

Der har han siden 1982 drevet det som er Norges største gitargrossist.

Gitarkroken på Power, da de var i Sjøgata, frem til november 2021 ble det siste instrumentsalget på Fauske.


Norsk merke

- Vi selger rundt 20.000 gitarer i året, flertallet akustiske, og vi omsetter for over 40 millioner kroner. Gitarene produseres stort sett i Asia, men vi står for design, salg og markedsføring og har 12-15 i arbeid her i Stathelle. Vi får gitarene hit og sender dem herfra til kunder og butikker, sier Karl Morgan Johnsen.

De fleste gitarer selges fra musikkbutikker, men i mindre byer er det mer vanlig at andre typer butikker, i Fauskes tilfelle Power, selger gitarer.

Etter at Power flyttet til Amfi 11. november 2021, har de ikke gjenopptatt Gitarhjørnet, men sagt at de vurderer det.

Kommentare


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page