top of page

Fauskebygg - den største entreprenørbedriften

Historien om Fauskebygg inneholder både suksess og tragedie. En vellykket og tradisjonsrik bedrift som har opplevd en fryktelig katastrofe.

Tre daglige ledere samlet. Fra venstre: Størker Bjørnstad (97-08), Leif Roar Stavnes (08-19) og Ørjan Valla (2019 -).

Foto: Stig Bjørnar Karlsen


Trygve Mosti (født 1909) er Fauskebyggs grunnlegger. Han startet for seg selv etter 2. verdenskrig. Da Helga Dahlberg fikk krigsskadeerstatning for hotellet som ble bombet, fikk Trygve Mosti oppdraget med å bygge det opp.

Han ansatte folk han kjente, folk han hadde sett i arbeid og visste han kunne stole på. De fleste bodde i hjembygda Vatnbygda.


Iris sitt administrasjonsbygg i Vikan er ett av mange forretningsbygg som Fauskebygg har bygd de siste årene.

Mange store

I 1948 startet Trygve Mosti og Finn Skjelstad Fauske bygningsforretning. Skjelstad hadde ansvar for innkjøp og utstyr, Mosti for arbeidet. Sammen bygde de sentrumsgården som senere huset Jernia.

På 50-tallet skilte de lag, og Trygve Mosti startet Fauskebygg. Et firma som bygde mange boliger, men først og fremst mange større bygg i Fauske. Husmorskolen, Galvano, Nordlandsbanken og Sentralskolen er noen eksempler.

Eksplosjonen

Trygve Mosti var, 74 år gammel, fortsatt daglig leder da tragedien rammet 1. november 1983. Bedriftens lokaler øst i Fauske sentrum eksploderte da 50 kilo dynamitt antente i kjelleren. To omkom og en ble alvorlig skadet. Trygve Mosti var den ene som mistet livet. Arnold Os den andre.

Ett av Arild Bjørnbakks bilder fra Fauskeksplosjonen.


Bedriften bygde seg opp igjen med sønnen Per Arne Mosti som leder. Mot slutten av 80-tallet bygde de nytt administrasjonsbygg som Saltenposten senere overtok midt på 90-tallet. Da samlet fauskebygg all sin virksomhet på Søbbesva. Fauskebygg fikk næringsprisen i 1996. Per Arne Mosti solgte seg ut i 1997.

Ansatte overtok

Da overtok tre ansatte; Størker Bjørnstad, Kari Johansen og Paul Valla. På det tidspunktet var det 30-40 ansatte i bedriften. De siste årene har det vært 60-70.

I 2012 begynte de også med tunneldrift, og de har senere hatt store oppdrag for kraftanlegg. Fauskebygg er også en stor underentreprenør for Elkem Salten, og de har hatt mange oppdrag utenfor Fauske. City Nord er ett eksempel, Jektemusset i Bodøsjøen et annet. Boligbygging gjør de langt mindre av nå.

Jektemuseet i Bodøsjøen var et stort prosjekt for Fauskebygg.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen

Har blitt store

Størker Bjørnstad var daglig leder fra 1997 til 2008 da Leif Roar Stavnes overtok. I 2019 overlot han sjefsjobben til Ørjan Valla.

I 2019 omsatte Fauskebygg for 250 millioner kroner. Det som ble startet da den driftige Trygve Mosti fikk med seg en gjeng kamerater og kjente og bygde hotell er 70 år senere en av Fauskes største og viktigste bedrifter og skatteytere.

Kilder: Størker Bjørnstad. Kjell Bakkens artikkel om Trygve Mosti i Fauske slektshistorielags hefte «Folk før» fra 2012.

תגובות


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page