top of page

Fagers – 1992-2016 (med noen pauser)

Fagers er en av Fauskes mest kjente merkevarer innenfor uteliv. Harald Fagerthun (f37) drev kafé på Samfunnshuset på 70-tallet, og overtok overtok Ritz kafé i Gata.

En typisk helgekveld med full trøkk på Fagers.

Foto: Helge Simonsen


Han døpte den straks om til Fagerthun kafé, som var en dagkafe med overnatting i 2.etasjen, men etter hvert begynte Harald Fagerthun med levende musikk. Det var han som dro i gang bluesarrangement som ble svært populære.

I 2015 hjalp Harald Fagerthun sønnen Frank Fagerthun å komme i gang med nye Fagers.

Foto: Helge Smonsen


Haralds sønn, Frank Fagerthun (f64), overtok kafeen i 1992. Han døpte den straks om til Fagers et navn som allerede var veletablert på folkemunne.

Det ble etter vert mer en pub, og med enda mer satsing på levende musikk. Ketil Stokkan, Knut Magne Myrland, Jack Berntsen og et bredt spekter av artister innenfor blues og rock opptrådte der.

Pianisten og Huset

Dette varte til 1997. Da overtok Frank Berntsen fra Finnsnes driften av Fagers en kort periode. Så overtok en søsknene May ogKurt Men fra Fauske. De drev Fagers, og rundt tusenårsskiftet endret de konsept til noe av det mest spesielle som har vært i Fauskes uteliv.

Da startet de Pianisten, som hadde en pianist som opptrådte onsdag til lørdag i en måned før det kom en ny. Pianisten stoppet i oktober 2000, og selskapet gikk konkurs en måned senere

I mai 2000 åpnet Huset litt lenger borti gata, i lokalene etter Brødrene Kristensen. 17. mai åpnet kafeen, og 23. mai åpnet puben med Unit Five-konsert. Den ble utsolgt i billettkø i gata flere dager før.

Fagers tilbake

I 2005 var Fagers tilbake, da i lokalene som Huset hadde. Da meddagskafe ut mot Gata, og ren brun pub lenger inn i lokalet.

De satset igjen på levende musikk, de sendte fotballkamper fra Champions League og det var ukentlig quiz.

Der var de til 2009. Da overtok andre Fagers, og det ble drevet av Tom Huske frem til 2015.


Fagerthun x 3. Fra venstre Remy, Raymond og Frank før åpningen i desember 2015.

Foto: Helge Simonsen


I 2015 var det klart for nytt come back for Frank Fagerthun. På samme sted, men i nyoppussede lokaler gjenåpnet han Fagers. Denne gangen kun som en brun pub

Men i august 2016 gikk Fagers over historien. Lokalene brukes i dag til et arbeidssenter for funksjonshemmede og rus-og psykiatri.

Vokalist Karl Olav Aronsen i Under the Kilt under Fagers' irsk-festival på Fauske i 2008.

Foto: Gro Smith


Irsk festival

Det hører med til historien at Fagers i 2008, 2009 og 2012 arrangerte irsk festival. Andreåret var ei lita scene på taket på Amfi. Da kom fembøringen Fauskværingen inn fjorden med band og full musikk.

Stor interesse for irsk festival på Fauske alle tre gangene. Bildet er fra 2008.

Foto: Gro Smith


De to første irske festivalene var utendørs og trakk rundt 2000 tilskuere. Den tredje var idrettshallen, som ble fullsatt. Under the Kilt, som også flere ganger spilte på Fagers, var hovedband på alle tre festivalene.

Frank Fagerthun kombinerte driften av Fagers med jobb på båt i Nordsjøen, der han driver vedlikehold, mest for oljeindustrien.Kommentare


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page