top of page

Epas er Fauskes eldste

Butikken ble etablert samme sted i 1894, og er Fauskes eldste bedrift. Startet av Koch på Venset. Jacob Klette, som jobbet for Koch, overtok i 1915. Hans datter, Edda Klette, ble gift med Einar Pedersen, som også kom fra en handelsfamilie.

Edda og Einar Pedersen overtok bedriften på 30-tallet, og kalte den Einar Pedersen AS. Deres eldste sønn, Cato Pedersen, kom til 12. desember 1938.

Cato Pedersen (f1938-d2022) i kjent stil på Epas.


Han var mye i butikken som barn, og som 12-åring i 1950 begynte han å hente varer med handvogn på busstasjonen. Som 17-åring i 1955 begynte han på heltid i butikken.

Brannen lørdag 19. august 1977 la hele det 40 år gamle toetasjes trebygget i ruiner. Brannen startet på et lager i butikken, som hadde et stort varelager med godt brennbare klær. Varelageret som brant var verdt ca 2 millioner kroner. Det tilsvarer cirka 9 millioner 2015-kroner. Etter brannen leide Einar Pedersen AS lokaler rett over gata.

Det nye Epasbygget sto ferdig i 1979.


Nokså nøyaktig to år etter brannen sto nybygget ferdig. Det ble dobbelt så stort, og bygd i en ekstra etasje. Dagens bygg er 440 kvadratmeters grunnflate i tre etasjer pluss kjeller. Etter gjenoppbyggingen ble navnet Epas tatt i bruk.

Epas holder nå til i 1.etasje sammen med Til Bords. Dameavdelingen er i 2. etasje. Tidligere har bygget huset kafé, sportsbutikk, glassbutikk og parfymeri. Epas/Til Bords har gjennomgang til Amfisenteret, men er ikke en del av det.

Årsomsetningen på Epas har siste årene ligget på rundt 10 millioner kroner.

Tom Erik Pedersen.

Cato Pedersen døde 27. januar 2022, 83 år gammel. Han var daglig i butikken frem til det siste, og var daglig leder helt til han døde.

Sønnen Tom Erik Pedersen (født 1972) jobbet i mange år sammen med faren i butikken. Tom Erik Pedersen og søsteren Christina Hagen (født 1973, jobber i bank i Bodø) eier Epas-bygget.

Etter at Cato gikk bort, overtok Tom Erik som eier og daglig leder av Epas.

I dette intervjuet i Nordlands Framtid fra august 1985 kan man bli mer kjent med en da 46 år gammel Cato Pedersen, også kalt "Stubb".Kilder: Cato Pedersen, Fauske historielag, Nordlands Framtid, Tom Erik Pedersen.

Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page