top of page

Ankerske Naturstein

Ankerske Naturstein like øst for Fauske sentrum er en moderne industribedrift som produserer tilpasset naturstein. Benkeplater og gravstøtter er det de selger mest av.

Werner Karlsen (t.v.) og Tor Sivert Sivertsen i ferd med å lage ei benkplate.

Samtidig markedsfører de seg som en tradisjon fra 1886, og bedriften er en stolt videreføring av Fauskes marmor-tradisjoner.

Men de selger langt fra bare marmor. Faktisk er marmor bare en liten del av produktspekteret. De kjøper stein fra mange produsenter i inn- og utland, og former det kundene måtte ønske.

Tor Sivert Sivertsen gjør finpussingen på en sokkel til ei gravstøtte.

I produktspekteret finnes marmor fra fauske, deriblant både Norwegian Rose og Arctic Green, men også marmor, granitt og andre steintyper fra Italia, India, Finland og Sør-Afrika.

Erling Soleng på jobb på den gamle fabrikken for mange år tilbake.


Ankerskes historie består av drift i brudd i Løgavlen og fabrikk og kai i sjøkanten. Midt på 80-tallet ble det bygd et 1200 kvadratmeters fabrikkbygg like ved. I 1999 ønsket daværende eier å selge ut fabrikken og fabrikkdriften, og kun beholde bruddet og selge blokker derfra.


Sølvi Ågnes driver salg og administrasjon på Ankerske Naturstein.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen

Fem ansatte kjøpte fabrikken, og dannet den nye bedriften Ankerske Naturstein AS. Det var Kato Grønli, Åge Hansen, Werner Karlsen, Tor Sivert Sivertsen og Sølvi Ågnes. De tre siste utgjør i 2023 arbeidsstokken.


Ankerske natursteins produksjonshall.


I desember 2023 meldte Saltenposten at de tre eierne hadde lagt ut eiendommen for salg, og bestemt seg for å gjøre noe annet resten av sitt yrkesliv. De uttrykte håp om at nye eiere ville fortsette med samme virksomhet, eventuell i tillegg til annen virksomhet.

Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page