top of page

Ordfører og maskinentreprenør

Andreas Moan, født 22. mai 1944, var Fauskes ordfører fra 1983 til 1991. Før og etter drev han Andreas Moan AS, et entreprenørfirma med rundt ti ansatte.

Andreas Moan er fra Kvitblik, han flyttet til Sulitjelma rundt 1970 og har bodd der siden.

Andreas Moan hadde en allsidig yrkesbakgrunn, og han var våpentekniker i militære i Bodø i tre år. I 1965 startet han maskinbedriften Kristensen og Moan sammen med Finn Kristensen. I 1974 begynte Moan for seg selv.

Andreas Moan. Bildet er fra 2015.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen


Engasjert

Han ble toppkandidat for Fauske Arbeiderparti og senere ordfører på bakgrunn av stort politisk engasjement fra Sulitjelma gjennom hele 70-tallet, og han kom inn i kommunestyret i 1975.

Da han gikk av som ordfører i 1991, hadde fauske hatt ordfører fra Arbeiderpartiet siden 1926 og ordfører fra Arbeiderpartiet bosatt i Sulitjelma siden 1960.

Etter ordførerperioden gikk Andreas Moan tilbake til firmaet som i mellomtiden ble ledet av Jon Egil Larsen. Senere kom det inn ny daglig leder, bedriften vokste raskt til nærmere 40 ansatte, de tapte penger på tre store prosjekter i 2015 og gikk konkurs i september 2019.

- Jeg var eier og styreleder, så for sent at dette ikke gikk, sier Andreas Moan om konkursen i firmaet som drev grunnarbeid, brøyting og sikringsarbeid.

Eldrerådet

I 2015-2019 var han leder av eldrerådet i Fauske kommune. Han er fortsatt aktiv i Arbeiderpartiet, og han har vært leder i Sulitjelma pensjonistforening i mange år.

Andreas Moan er gift med Randi (f47). Sammen har de barna Rune (f70) og Kathrine (f72).

Når Andreas Moan ser tilbake, er han stolt over å ha opplevd det samholdet og det ansvaret folk følte for hverandre i Sulitjelma da kampen sto på 70- og 80-tallet.


Andreas Moan da han fikk Nordlands Framtids sommerblomst i 1994


Blandede følelser

Perioden som ordfører i omstillingsprosessen i Sulitjelma har han blandede følelser rundt. SIVA-bygg som ble fylt og Sjøgata som ble åpnet overskygges av at omstillingen i Sulitjelma ikke lyktes. Særlig synes han det var ille å oppleve en stat som løp fra ansvaret, og at det i liten grad lyktes å etablere nye bedrifter.

Mange prosjekter var på gang, blant annet for å få offentlige dokumenter inn i dataalderen. Kirkenes og Mo i Rana ble prioritert. I denne sammenhengen ble lille Sulitjelma for lite, sier Andreas Moan.

Andreas Moan liker seg på fjellet, men spesielt i båt med fisking. Han bygde seg båt på 70-tallet, og har i en årrekke tilbrakt ferien på sjøen.

תגובות


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page