top of page

Ungdomsklubben

Fauskes første ungdomsklubb het Flamingo, og kom tidlig på 60-tallet i ei tyskerbrakke. Den lå rett nord for jernbanesporet, senere Møbelhusets Fridahls lager. Bygget brukes fortsatt til lager. Det ligger like ved jerbaneundergangen mellom Eiaveien og Handelsparken.

Det var en ungdomsklubb med kurong, sjakk og kortspill. Det ble også laget scene der mange band opptrådte.

En typisk klubbkveld, her fra juniorklubben på Fauske høsten 2018.


Uten toalett i bygget ble det etter hvert stengt, og ny ungdomsklubb ble etablert på samfunnshuset. Tidlig 70-tall flyttet de til bomberommet i gymnasets kjeller. Midt på 80-tallet var ungdomsklubben en dag i uka i bomberommet og en dag på samfunnshuset. Fra 90/91 var klubben på samfunnshuset helt fram til huset ble jevnet med jorden i 2021.

Jan Helge

Jan Helge Johansen var den første kommunalt ansatte med ansvar for ungdomsklubbene. Han hadde jobben i over 30 år. I 1997 ble Gunn Lisbeth Pedersen (f69) ansatt som klubbleder på Fauske. Den gang var det klubb fem dager i uka. De siste årene har det vært fire dager.

Den gang var det 13 ansatte i klubbene, nå er det fem ansatte, alle i små stillinger da som nå.


Gunn Lisbeth Pedersen har lang fartstid på ungdomsklubben.


De første ungdomsklubbene i Norge kom i 1959, og hovedhensikten var å gi et alternativ til gatehjørner. Klubben skulle være en plass der ungdom bestemte ha som skulle skje og ikke skje. Det skulle være et sted der ungdom kunne møtes uforpliktende, høre på musikk, spille biljard eller bordtennis, ha diskotek.

Tre klubber

På Fauske har det de siste årene, frem til 2021, vært klubb fire kvelder i uka, mandag onsdag, torsdag (juniorklubben for mellomtrinnet) og fredag. Fredagene ble bestemt kuttet fra 1. april 2021.


Et utklipp fra Nordlands Framtid i 1986.


Valnesfjord og Sulitjelma er det to ganger i uka. Valnesfjord tirsdag og torsdag, Sulitjelma mandag og onsdag. En av dagene er for mellomtrinnet, en for ungdomstrinnet.

Ungdomsklubbene hadde sin storhetstid på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet. Da var opptil 250 inne og ofte kø. I 2020 opplevde man et lite oppsving på Fauske. Rett før korona satte begrensninger fra mars 2020 var de oppe i 60 pr kveld.

I dette bygget, som nå er lager, var Fauskes første ungdomsklubb.


Ferieaktiviteter

På klubben i Sulitjelma er det stort sett 100 prosent oppmøte på samfunnshuset. Klubbleder i Sulitjelma er Marina Eliassen i 30 prosent stilling.

I Valnesfjord har det vært klubb i bygget til Valnesfjord barnehage, men nå er det på helse- og sosialsenteret på Strømsnes. Klubbleder er Wanja Peneva i 30 prosent stilling.

Fauske by var uten ungdomsklubb etter fra 1. juni 2021. Så ble samfunnshuset stengt for å forberede riving, og senere revet. 2. november 2021 var tilbudet tilbake da i Sjøgata 71 like ved nedre del av Marmortorget. I lokalene der Fauskes siste postkontor var som tidligere har huset Posten frem til 2013, og siden da Fauske Gaver og Interiør, som stengte dørene høsten 2020.

Denne singelplata, laget av et fauskeband, hadde sitt utspring i ungdomsklubben.


Gunn Lisbeth Pedersen har 100 prosent stilling på Fauske, men har i tillegg ansvar for Fauske ungdomsråd. Hun har også ansvar for de kommunalt organiserte ferieaktivitetene, som er Aktiv sommer, Aktiv høstferie og Aktiv vinterferie. I tillegg er hun Fauskes representant i Base Camp Salten, som foregår hver høst og er et samarbeid mellom kommunene i Salten.


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page