top of page

Tøff videokonkurranse

På slutten av 80-tallet, litt inn på 90-tallet, da Norge fortsatt hadde bare en tv-kanal, kjempet tre videoutleiere i Fauske sentrum en tøff kamp om kundene. Å leie videofilm var svært utbredt. Ofte samlet venneflokken seg og leide en film. Ofte gikk par på besøk til hverandre med en leid film. Noen leide også samtidig Movie Box, en bærbar videospiller.

Wiggo Bjur på Pick-Up i Edvardsengården, der Skogholt begravelsesbyrå er i 2023..


I en artikkel i Nordlands Framtid i 1993 fortalte Wiggo Bjur på Pick-Up, Wenche Lund på Kveldsåpent og Rune Johansen på Smart om sin virksomhet.

Alle lå da på et snitt på utleie på rundt 100 VHS-filmer pr dag.

Om sine fordeler fremfor konkurrentene sa Wenche Lund, som holdt til i Torggata, at de lå nær kino og ungdomsklubb og hadde mange parkeringsplasser like ved.

Rune Johansen i videokjelleren under Smartkiosken, omtrent der klesbutikken Enter er i 2023.


Rune Johansen midt i Storgata mente hans fordel var å være i samme lokalet som en kiosk. Han representerte for øvrig sønnen Are Johansen i intervjuet. Are var daglig leder for videoutleien i Smartkioskens kjeller.

Wiggo Bjur, som holdt til Edvardsengården, mente hans fortrinn var å ha god greie på film. Han kombinerte videoutleie med platebutikk.

Wenche Lund på Kveldsåpent i Torggata, under der Orion er i 2023.

Alle tre opplevde et økende utleie fram til 1992. Da TV2 kom, høsten 1993, begynte nedgangen. Noen år senere ble det svært mye mindre, og etter hvert slutt på videoutleie.

Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page