Siden 2007 har det vært sju større branner i forretningsbygg eller institusjonsbygg i Fauske. Før den tid to branner i Fauske sentrum som alle husker. Her er oversikt over brannene fra nå og et stykke bakover i tid.
Røvika
14. april 2017 om kvelden ble avdeling Tunet i Røvika ødelagt av brann. En 17 år gammel beboer på barnevernsinstitusjonen tilsto at han hadde fyrt på internatbygget innvendig. Bygget ble aldri bygd opp igjen.
Fridahl
Natt til søndag 23. oktober 2016 ble Fridals møbelhus totalskadet av en omfattende brann. Heldig vindretning gjorde at ikke flere bygninger ble skadet. Bedriftens daglige leder ble senere, tiltalt, frikjent og senere dømt for å ha forårsaket brannen. Butikken ble aldri bygd opp igjen.
Fridahlbrannen morgenen etter. Foto: Ronald Jacobsen
Bowlinghallen
14. juni 2015 på dagtid ble Fauske fritidssenter skadet i en større brann. Bowlinghallen og biljardavdelingen ble ødelagt, selv om store deler av bygget var intakt. Både tennishallen og barnehagen kunne drives videre. 1. februar 2017, altså 18 måneder senere, kunne bowlinghallen gjenåpnes etter en restaurering på 10 millioner kroner. En rusmisbruker hadde tatt seg inn i bygget og forårsaket brannen.
Fra brannen i bowlinghallen. Foto: Ronald Jacobsen
Murmester Tverå
Natt til 18. august 2010 brant lagerbygget til murmester Sigurd Harry Tverå. Bygget, som fra 1973 lå mellom og tett inntil både jernbanelinja og mange bolighus. Det ble derfor ikke bygd opp igjen på samme tomt, men på Søbbesva industriområde.
Dekkmann
30. oktober 2008 brant bygget til Dekkmann på Søbbesva. Det ble en voldsom og dramatisk brann, blant annet fordi det var lagret propangass i bygget. Brannvesenet måtte i starten delvis trekke seg unna på grunn av det enorme flammehavet, blant annet som følge av store mengder bildekk som brant. Det var en rekke små eksplosjoner i bygget mens brannvesenet sto nært bygget. Slukking og nedkjøling pågikk flere dager, og industriområdet med stor aktivitet var sperret 500 meter fra bygget.
Det enorme flammehavet, eksplosjoner og fare for større eksplosjoner gjorde Dekkmann-brannen på Søbbesva i 2008 dramatisk.
Foto: Sylvia Bredal
Bilskadesenteret
11. mai 2008 brant Bilskadesenteret på Søbbesva innvendig. Selv om ikke selve bygget brant, og brannen slukket seg selv på grunn av oksygenmangel, så ble det store skader innvendig. Bilskadesenteret var ute av drift i 18 måneder, og åpnet igjen først mot slutten av 2009.
Fjøs Holtan
På formiddagen 21. februar 2007 brant driftsbygningen på gården hos gårdbruker Lars Erik Navjord i Holtan. Rundt 40 storfe og noen høns omkom. Fem dyr ble berget. Snøfreser ble brukt til å supplere brannvesenet med slukkingen. Det viste seg å være ganske effektivt. Men det ble en fæl brann. Naboer og andre sto maktesløs og så på at dyr pintes til døde.
Fra fjøsbrannen i Holtan. Foto: Ronald Jacobsen
Fauskeksplosjonen
På dagtid 1. november 1983 eksploderte Fauskebyggs lokaler i Fauske sentrum. 50 kilo dynamitt antente i kjelleren.to personer døde og en ble alvorlig skadet i brannen, som er den mest dramatiske hendelsen på Fauske etter bombingen av sentrum under 2. verdenskrig. Området rett ovenfor Statoil så ut som en krigssone.
Epas
Lørdag 19. august 1977 ble hele bygget til klesforretningen Epas på Fauske lagt ruiner av brann. Brannen startet på et lager i butikken, som var full av godt brennbare klær. Varelageret som brant var verdt ca 2 millioner kroner. Det tilsvarer rundt 10 millioner i 2021-kroner. Det nye og større Epasbygget sto ferdig som det ser ut i dag, nokså nøyaktig to år etterpå. I mellomtiden ble butikken drevet i leide lokaler rett over gata.
Epasbrannen var en voldsom brann midt i Fauske sentrum.
Fauskeeksplosjonen krevde to menneskeliv. Utenom dette har ingen av de ovenfor nevnte større branner gjort det. Det har derimot flere boligbranner gjort. Det har også vært store branner i leilighetskomplekser.
Kilder: Nordlands Framtid, Nordlandsposten, Avisa Nordland og Saltenposten.
Comments