top of page

Snøscooter fra 1964 går fortsatt

Den aller første snøscooteren i Fauske kommune var det var det Albert Hansen som bygde i Sulitjelma i 1959 eller 1960.

Det sier både Per Harald Ottestad og Jan Olsen, som begge hadde foreldre som jobbet på Mekanisk verksted. Den var bygd på en mopedmotor, og ble en slags beltemotorsykkel.

I 1963 kom den første kjøpte snøscooteren til Sulitjelma. Wilhelm Olsen, som drev både drosje og entreprenørfirma i gruvesamfunnet, kjøpte en Bombardier hos Colbjørnsen & co i Oslo.Tove Windstad og Jan Ole Os med snøscooteren fra 1964.


Den ble brukt som modell for fire driftige karer, som det påfølgende året brukte mye tid på å bygge hver sin snøscooter. Det var Arne Furnes, Ingvald Olsen, Albert Hansen og Harald Ottestad.

3. februar 1964 rullet det fire snøscootere ut fra det mekaniske verkstedet. Det ble lagt merke til. Det var noe stort og spesielt. Nå kunne man kjøre og frakte ting til hytta på egen hånd.

Ottestads datter, Tove Windstad, har tatt vare på farens scooter. Den ble i 2019 gitt bort til Jan Ole Os på Rognan. Den snart 60 år gamle snøscooteren går fortsatt. Den har en fiskebolleboks som luftfilter, og utrangerte transportbånd er brukt som belter.

- Ellers består den av rørstumper og deler man laget av jern og rørbiter. De brukte det de fant, og laget det de trengte, sier Tove Windstad. Hun husker spesielt et lite «gjerde» frempå scooteren, egnet til å sette varer fra butikken.


Kilde: Stig Bjørnar Karlsens artikkel i Saltenposten i februar 2021

Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page