top of page

Smartnissen – en juletradisjon

Helt siden 1949 har Smartnissen vært et fast innslag i adventstida på Fauske. Det var sykkelreparatør Gothar Hjemås som laget nissen som beveger seg hele tiden. Den ble konstruert på en melkeseparator.

Smartnissen på Amfi


Nissen sto i vinduet på Smart. Kiosken åpnet i 1947 av Arnulf Johansen. Hans datter, Marry Moen, sier at nissen kom to år etter åpningen. Hun beskriver sin far som en kunstnerisk og kreativ person.

- Jeg tror han ville skape litt oppmerksomhet, et blikkfang. Nissen som beveget seg var en sensasjon den gangen. I dag fremstår den mer ekte enn tilsvarende plastnisser, sa Marry Moen til Saltenposten i 2011.

- Vi har inntrykk av at det er en del følelser knyttet til nissen. Vi tror den har betydd mye for mange på Fauske, sa Ann Siv og Wiggo Bjur i den samme artikkelen.

Her flytter Ann Siv og Wiggo Bjur Smartnissen ut av Smart og inn i Amfi, der den fortsatt er i full aktivitet hver advent.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen


Da de skulle flytte over til Amfisenteret, ba de folk si sin mening om hva de skulle gjøre med nissen. Inne på senteret? Gi den til museet? Er det å vise både nissen og tradisjonene mest respekt å pakke den bort? Lurte de på.

De fikk svar. Siden første advent i nye Ringo på Amfi har Smartnissen stått rett utenfor butikklokalet. 2020 var Smartnissens 72. jul på rad.


Comentários


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page