top of page

Rusinstitusjon midt i sentrum

Stiftelsen Fossumkollektivet har eksistert i 37 år, og har hovedkontor i Spydeberg i Indre Østfold. De har ni avdelinger spredt i Norge. Den eneste i Nord-Norge ligger på Strømsnes i Valnesfjord.

Christine Aarvik er avdelingsleder på Fossumkollektivet i Valnesfjord.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen

De har 15 behandlingsplasser og pr. tiden er det bare unge menn i alderen 18 – 30 år som er innskrevet. Behandlingen er frivillig. Det betyr at de som kommer inn har ønske om å bli rusfri.

Fossumkollektivet i Valnesfjord ligger i Kosmobygget på Strømsnes. Den første ungdommen kom inn i september 2014. De har avtale med Helse Nord. Beboerne henvises fra fastlege eller kommunal oppfølging, og en faggruppe ved sykehuset vurderer hvor de skal tilbys behandling.

Det gikk under navnet Kosmobygget, men har siden 2014 vært i bruk for rusbehandling.


Fossumkollektivet har 15 ansatte. Flere av dem jobber annenhver uke i turnes, og bor i kollektivet mens de er på jobb.

Stikkord i behandlingen er medleverkultur, utvikle gode holdninger, gruppebehandling og individuell behandling med mål om varig rusfrihet. De har et omfattende familiearbeid og kriminalitetsforebyggende program. De driver også mye med fysisk aktivitet og benytter seg av den flotte naturen i nærområdet.

De ansatte har utdannelser som vernepleier, sykepleier, gestaltterapeut og pedagog. Flere av de ansatte har egenerfaring med rus. På dagtid har de husmor, vedlikeholdsleder, psykolog, sosionom samt nestleder og avdelingsleder.

Fossumkollektivet har også dette huset i nabolaget.

Avdelingsleder er Christine Aarvik (55) og hun er bosatt i Bodø. Hun er barnevernspedagog med videreutdanning innenfor rus og psykisk helse og ledelse.

Hun sier at Valnesfjord er ei fantastisk bygd å være en del av, og at bygda har tatt imot dem med åpne armer. De som er på kollektivet deltar på dugnader, serverer gløgg på julegrantenning og føler seg som en del av innbyggerne i bygda.


Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page