top of page

Norges siste ølmonopol

Fauske kommune var den siste i Norge som avviklet påbudet om at øl skulle selges i eget ølutsalg.

I september 2005 var det folkeavstemning i Fauske kommune. Valget var ja eller nei til øl i butikk. 2010 stemte ja og 2647 stemte nei.

Det samme ble gjentatt i september 2011. Da stemte 1592 ja og 1608 nei. Men av kretsene var det nei-flertall kun i Valnesfjord. Til gjengjeld et klart nei-flertall. 370 i bygda stemte nei og 173 stemte ja. Debatten i forkant avslørte at årsaken til dette var frykt for å miste Strømsneskiosken, som da hadde ølmonopol i Valnesfjord. Ordningen tillot bare rene ølutsalg på Fauske, men tillot salg av øl ilag med andre varer i Sulitjelma og Valnesfjord.

Fordi det var så åpenbart hvorfor folk i Valnesfjord veltet flertallet, så politikerne bort fra resultatet i folkeavstemningen. I kommunestyret 3. oktober 2012 ble det med klart flertall bestemt å avslutte ølmonopolet i Fauske.

Liv Fiva Edvardsen var den siste som drev ølutsalg på Fauske.


Det var det på flere måter et historisk øyeblikk da da Lill Monica Pedersen på Mack-Hjørnet for aller siste gang låste døra kl 19 på kvelden den 28. februar 2013.

Landets siste kommune hadde opphevet ølmonopolet. Stengingen betød også slutten for Edvardsens langvarige og omfattende forretningsdrift på Fauske.

Allerede dagen etter var ølet på plass i hyllene i flere dagligvarebutikker i Fauske.

Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page