top of page

Møsbrømlefsa – Saltens "nasjonalrett"

Møsbrømlefsa er den ene spesielle retten som vi tenker bare finnes i Salten. Den retten som alle herfra må ha når de kommer hjem for noen dager. Den som vi gjerne tar med fremmede på kafé for å la dem prøve.

Møsbrømlefsa klar til servering. Med eller uten bestikk er en intens debatt.


Møsbrømlefsa er ikke retten som bare ei bygd eller en kommune kan skryte av. Den er hele Saltens stolthet. Det finnes lefsebakere i alle kommuner, og når du leter på nett finner du oppskrifter fra folk i flere kommuner.

Hefte om møsbrømlefsa laget til møsbrømlefsefestivalen i Saltdal.


I 2018 kom den første møsbrømlefsefestivalen, som ble arrangert i Saltdal. Lisa Grimstad og Tommy Edvardsen på Nordneskroa laget da et hefte om møsbrømlefsa. Der står det flere oppskrifter og mye om historie.

Søstrene Gry Nordvik Karlsen og Ane Nordvik Hasselbergsen fra Valnesfjord har med møsbrømlefsa i begge sine bøker, den ene om takkemat, den andre om brunost.

Gry og Anes oppskrift i brunostboka


Men hva du enn leser og finner ut om møsbrømlefsa, alle synes å være enige om at det er Saltens rett. Du finner den knapt utenfor. Men den er i høyeste grad lagt merke til utenfor, og at den er en stolthet og en merkevare for Salten, det er det ingen tvil om.


På Nordnorsk reiseliv sitt nettsted nordnorge.com, laget av Visit Nord-Norge, er overskriften «Møsbrømlefsa er lefsenes Rolls Royce». Videre står det det er en lefse som skjuler generøse mengder av deilig, tyktflytende møsbrøm, smeltet brunost. En møsbrømlefse er en søt smaksbombe som gir energi for å oppdage alt det vakre og spennende i Salten.


dagbladet.no sin matspalte heter det: «Lefsa alle fra Salten reiser hjem for»


nrk.no/mat står det: «Møsbrømlefse er ekte «Sailten-kost». Det er dette alle fra Salten reiser hjem for å spise. Møsbrømlefsa er en stor, tynn lefse som smøres med en blanding av søt brunost, hvetemel, sukker og melk. Dessuten har man på seterrømme og smør før lefsa brettes sammen og stekes på takke.

På nettstedet godt.no vises det til boka om brunost som Gry Nordvik Karlsen og Ane Nordvik Hasselbergsen fra Valnesfjord. Ane sier ifølge nettstedet «Alle som har vært i Salten og smakt det, glemmer det aldri»


På Wikipedia sår det:

Møsbrømlefse er en varm og søt lefse med opphav fra Salten-distriktet i Nordland.

I lefsen har man en saus som kalles «møsbrøm» eller «søvvel». Det er mange forskjellige oppskrifter, men de fleste består av hovedingrediensen brunost, melk, sukker og hvetemel til jevning. Noen oppskrifter bruker vann, fløte eller kulturmelk, andre bruker litt salt, og noen bruker andre søtstoffer som sirup eller vaniljesukker.

Den allerede stekte lefsa varmes på en takke. Møsbrømmen smøres varm eller kald på lefsa. I tillegg kan man ha smør (smeltet eller kald), sukker og rømme på lefsa. I det man har lefsa over på en tallerken så brettes den sammen til en halvmåne og «ørene» brettes inn mot midten av lefsa, slik at den ligner på en konvolutt. Møsbrømlefse serveres sammen med rød saft, iskald melk eller karvete. Smaken er ganske kraftig.

Møsbrømlefse er mer enn en matrett, den er også et symbol på tilhørighet. Møsbrømlefse serveres derfor på flere lokale tilstelninger i løpet av året.


norsktraidsjonsmat.no viser de til Lise Øvernes i Beiarn Bygdekvinnelag, og skriver: Møsbrømlefse er en gammel, tradisjonell middagsrett som har opphav fra Salten-distriktet i Nordland. Denne retten er veldig vanlig den dag i dag, og brukes mye rundt i distriktet. Den selges på utsalgssteder og serveres på kafeer.


Til og med Dagens næringsliv har funnet veien til møsbrømlefsas oppskrifter, presentert på dn.no av Rigmor Sjervagen fra Bodø.


På Fauske får du kjøpt møsbrømlefse stort sett alltid på Fauske jernbanekafe og på Focus kafé på Amfi. I tillegg er det svært vanlig under arrangement og på kafeer som har sporadisk åpent, eksempelvis på Sjønstå.

Møsbrømlefsa under produksjon.


På nettstedet oppskrift.no er følgende oppskrift presentert:


Til lefse:

1 liter kulturmelk

1dl vann

2ss smør

250g sammalt hvete(grovt)

0.75kg hvetemel

byggmel(litt til å bygge ut)

250gsammalt rug(fint)


Til møsbrøm:

1liter melk(eventuelt, litt fløte)

500g brunost(valgfri type, gjerne osteskorper)

0.5ts salt

vann(til jevning)


Slik gjør du:

1: Bland sammen ingrediensene til lefsen i en kjøkkenmaskin. Deigen skal være litt klissete.

2: Del deigen i 40 emner, rull til boller, og trykk de litt flat. Ha mel mellom og legg plast over emnene.

3: Kjevle ut til tylle runde lefser med byggmel. Stek lefsene på over middels varme lett på begge sider.

4: Legg lefsene oppå hverandre i et klede så de ikke blir tørre. Lefsene kan lages i forkant og fryses.

5: Til møsbrømmen raspes all osten fint og røres ut i melken under oppkoking.

6: Pass på og bruk ikke for varm plate. Når osten er smeltet i melken, ristes melet ut i et glass med lokk i litt kaldt vann. Rist til det er klumpfritt og rør jevningen ned i den varme melken.

7: Ha i sukker og salt og kok opp møsbømmen, mens det røres hele tiden. La den småkoke noen minutter så den tykner litt. Møsrømen skal være omtrent like tykk som vaniljesaus.

8: Tilbehør er rømme, smør og sirup.

9: Sett takka på middels varme. Legg et bakepapir på takka og legg ei lefse oppå.

10: Smør en øse med møsbrøm utover lefsen. Legg på en teskje smør, en spiseskje rømme og en spiseskje sirup i midten av lefsa.

11: Når smøret er smeltet er lefsa, brettes lefsa dobbelt. Så brettes hvert hjørne inn mot midten. Så det ligner litt en konvolutt.

12: Lefsen legges lett på et fat hvis man løfter opp bakepapiret og lar lefsen gli over på fatet. Null gris og enkelt og greit.

13: Når lefsen skal spises river man av et hjørne bretter det sammen og løfter opp og dypper i rømmefyllet som kalles "søvvel". Dypp og sis biter av lefsa. Vi som er oppvokst med dette spiser med fingrene, mens andre nok foretrekker kniv og gaffel.


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page