top of page

Joh. Haukland – 92 års butikkhistorie i Valnesfjord

I 1921 kjøpte Johan Haukland et hus nært sjøen på Strømsnes, og etablerte butikk. Det sto bak bygget som i dag kalles «Gammelbanken».

Kort tid etter ble det reist ny butikk nærmere Riksvei 80. Bygget hadde tjent som skole i Halsbakkan, og ble flyttet til Strømsnes.


Fra Nordlands Framtid i 1996.


I 1940 begynte sønnen, 16 år gamle Halvdan, å jobbe i butikken.

Butikken med betjening bak disken og mye løsvektsalg, var i bruk som butikk helt frem til 1973. Da var den distriktets siste krambu med disksalg.

Halvdan Haukland (f24), og kona Torbjørg (f25), var de som drev butikken lengst. Paret giftet seg i 1950, og da begynte hun også å arbeide i butikkken.


Bilde fra krambua som var i drift frem til 1973.


Deres sønn Kjell (f 51) forteller om særdeles mye manuelt arbeid. De skaffet for-mel til bøndene som kom i 50-kilos sekker som de kjørte rundt til gårdene med. De skaffet parafin til fyring og kjørte rundt med 200 liters fat. De skaffet mel til bakeriet.

Kjølevarer var det ikke så mye av, men en del frossenvarer. De malte kaffe til kundene i butikken, på elektrisk kvern. Innenfor disken hadde de skuffer med farin og sukkerbiter og andre løsvektvarer.

Bilde fra Strømsnes mens Shell-stasjonen ennå var der.


Bensinstasjon – Shell – hadde de også frem til nybutikken kom. De siste årene var det for det meste Kjell (f 51) som drev den. Han røper at han som 17-åring kjørte en og annen bil ut og inn på stasjonen, vel vitende om at en eventuell sak nå kan pareres med foreldelse.

I 1973 startet rivingen av gammelbutikken, og til pinse i 1974 åpnet en moderne, rundt 400 kvadratmeters butikk med selvbetjening.

Reportasje fra Nordlands Framtid fra 1999.


Halvdan drev butikken helt til sin siste dag i 1998. Han ble 74 år. Toja fortsatte en stund etter det. Hun døde i 2007, og ble 83 år gammel.

I 1998 overtok Kjell Haukland butikken. De var med i flere kjeder, som Servicemat og FM-kjeden, men fra 2002 var de i samarbeid med den kjente og velrenommerte kjeden Ica. Da var det bare to Ica-butikker i Salten; den ene på Fauske, den andre på Koch i Bodø.

- Det gikk kjempegodt i denne perioden, sier Kjell Haukland, som røper at Coop, som hadde en gammel butikk på andre siden av Riksvei 80, trykte på for å få kjøpe.


Den 6. juni 2012 ble de enige. Coop kjøpte Ica-butikken og bakeribygget ved siden av. De bygde ny stor Coopbutikk som vi kjenner den i dag, og solgte gammel-Coopen, der Han Sylte etter hvert ble etablert.

Kjell Haukland tenker i ettertid at det var et smart tidspunkt. Han var begynt å gå litt lei, og skulle han fortsatt, måtte han ha investert betydelig i nytt utstyr.


Det var en spesiell dag for Kjell Haukland, for han og hans forfedre hadde konkurrert med Coop i 92 år. Av de mange som hadde jobbet i butikken hadde Kitt Nordgård, Anny Jensen, Marit Ness og Norma Ingvaldsen vært der i over 20 år. Kjells kone, Inger Haukland, jobbet der i 18 år.

Og Kjells bror, Harald Haukland (f1958 d2011) var en av de mest kjente personene i Valnesfjord. Han jobbet hele sitt liv i butikken, og var den som kjørte ut varer til folk.

Coop var konkurrenter, også på bensinstasjonsdrift, som den gang i stor grad dreide som å være et slags bilverksted. Men på 90-tallet sa Halvdan Haukland i et intervju med Nordlands Framtid at de nye kjedene på Fauske, Rimi og Rema, etter hvert hadde blitt større konkurrenter enn Coop.

Kjell Haukland drev butikken i 15 år, og fortsatte etter det med å arbeide en dag i uka.


Kjell Haukland ble satt pris på av bygdefolket med hornmusikk og taler, og i juni 2013, før rivingen startet, var det stor konsert på taket av butikken, med Senjahopen som trekkplaster.

Kjell Haukland drev «arbeidsavvenning» som han kalte det, med å stable varer en dag i uka på Coop Mega på Fauske. Da han rundt 70 i 2021, ble han ordentlig pensjonist.

Da var det nøyaktig 100 år siden Joh Haukland ble etablert på Strømsnes i Valnesfjord.


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page