top of page

Fotografer med både butikk og studio

I september 1977 kom den 23 år gamle bodøværingen Knut Holst, født 1. mai 1954, til Fauske. Etter flere forhandlingsrunder hadde han lyktes med å få overta Alf Sverre Hansens fotobutikk og fotografvirksomhet.

Far og sønn, Knut og Jørgen Holst, i fotobutikken.


I 1982 hadde virksomheten vokst seg så stor at de flyttet butikken inn i nytt lokale, som de først leide, så kjøpte tre år etterpå. Studio og billedproduksjonen ble beholdt på motsatt side av gata.

Det er ikke mange mindre byer som fortsatt har fotobutikk. Fauske har.


I 1985 etablerte de seg også på Rognan. I denne perioden var Fotograf Holst en ganske stor bedrift; med ti ansatte på det meste. På topp var omsetningen rundt 8 millioner kroner.

Både Knut og Jørgen Holst er flere ganger premiert i gjeve konkurranser.


Rundt årtusenskiftet falt deler av markedet for bedriften sammen som følge av digitalisering, netthandel og mobiltelefonens fortreffelighet.

Det ble slutt på fremkalling og kopiering av bilder, og salget av fotokamera gikk drastisk ned.

Jørgen Holst i fotostudio der han fotograferer både konfirmanter, brudepar, familier og andre.


I 2008 flyttet de all virksomhet i ett bygg, i 2010 ble butikken på Rognan lagt ned. Mange fotobutikker har forsvunnet de siste årene, men Holst har klart å opprettholde sin.

De viktigste inntektskildene er fotografering, rammesalg og innramming og ferdiggjøring av bilder. Knuts sønn, Jørgen Holst, født 9. mai 1980, kom inn i bedriften i 2004. Han overtok 1/3 i 2010, en ny tredjedel i 2015, og fra 1. januar 2021 ble han eneeier.

Jørgen gjør de fleste fotojobbene ute, som mest består av fotografering i skoler og barnehager i Fauske, men også mange utenfor Fauske. De har mange oppdrag i Bodø og reiser til kommuner både nord og sør for Fauske/Bodø.


Knut Holst på rammeverkstedet


Jørgen har all studiofotografering, mens Knut har ansvar for rammeverkstedet. Nye maskiner og teknologiske investeringer gjør at man kan tilby stadig mer kreative løsninger på ferdige bilder.

Fotograf Holst har tatt hånd om, og er i ferd med å digitalisere og presentere, den store fotosamlingen til forgjenger Alf Sverre Hansen. Han ble leid inn av politiet når det var hendelser, han dokumenterte både 17. mai og andre begivenheter, og samlingen inneholder en rekke historisk interessante bilder.

Eksempel på et gammelt bilde fra samlingen.


I juni 2021 fikk Fotograf Holst næringsprisen 2020 i Fauske kommune.


www.fotografholst.no finner du bildene. Fotografene er interessert i å få vite hvem som er på bildene og eventuelle andre detaljer.

Kilder: Knut og Jørgen Holst.

Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page