top of page

Fauskes første kjøpesenter

Tidlig på 80-tallet kontaktet Nils Ole Steinbakk firmaet Høiem i Bodø med tanke på å få bygd et kjøpesenter på Fauske.

Senteret fikk rundt 50 eiere. Penger ble hentet fra folk som hadde litt ekstra penger, mange av dem leger og tannleger. Gjennom gunstige skatteordninger ble de stimulert til å gjøre denne type investeringer landet rundt.


Arkaden ble fort fylt opp før åpning 22. november 1985. Krølle frisør, Svanhilds parfymeri, Unnis helesekost, Cats (barneklær), CanCan (garn), Edvardsen drev en kioskfilial, Espen Melvik drev alt muligbutikken Askeladden, Terje Skogvoll klesbutikken NonStop, May Mathisens skobutikk og Torfinn Fridal Arkaden kafe.

Artikkel om Arkaden fra Nordlands Framtid i 1994.


Det viste seg etter hvert at bygget lå litt langt fra selve bybildet for å bli et vellykket kjøpesenter, og en etter en flyttet ut. Svanhild flyttet tilbake der hun hadde vært, midt i Storgata, Cats flyttet i nye lokaler i Storgata, CanCan det samme. Terje Skogvoll gikk sammen med Wiggo Bjur og Pick-Up i Edvardsengården,

I løpet av tre-fem år etter åpningen var mange av de som startet flyttet ut, men andre kom inn. Nille har vært der, Espen Melvik drev Bobbo storkiosk, det var en blomsterbutikk i Arkaden.

Krølle flyttet ned i første etasje, og flyttet til Sjøgata i 2001.

I de øvre etasjer har noen blitt værende mens andre har kommet og gått. Harald Jøstensens tannlegekontor kom til Arkaden og holder til der fortsatt med nye eiere og drivere.

Arbeidstilsynet var der. Det var også bedriftshelsetjeneste, som er videreført i andre navn. Høiem hadde selv lokaler i bygget og en periode hadde AOF et stort lokale i 2.etasje. En drev akupunktur, Terje Blekastads legekontor lå der lenge, det samme fysioterapeut Martin Winkelmann.

I 2023 er Arkaden fortsatt et attraktivt sted å være, men det ble etter noen år ikke lenger det butikk-senteret som det var de første årene.

I første etasje huser de teknobingo og veterinærsenter med butikk. I etasjene er fortsatt både tannlege og videreføring av bedriftshelsetjenesten. Og kafe i 2.etasjen har det vært hele tiden. Kinarestauranten kom i 1993 og har siden vært der.

Sommeren 2023 flyttet firmaet Økonomihuset inn like ved Kinarestauranten. Økonomihuset driver med regnskap og økonomisk rådgiving, og ble startet i 1983.

Terje Skogvoll i ett av sine første år som butikkeier, her med et gammelt kassaapparat som også den gang var avleggs, mens som var fint å stille ut i butikken.


I ettertid peker Nils Ole Steinbakk på to ting som gjorde at Arkaden ikke ble det kjøpesenteret man først trodde det skulle bli; beliggenhet og størrelse.

- Det skulle vært ti ganger større, evt hatt utvidelsesmuligheter til å bli ti ganger større, men tomta var ikke egnet for utvidelse..

Når det ble sånn, er forklaringen at vi hadde det travelt med å få opp et kjøpesenter, og det var denne tomta vi fikk tak i.

Arkaden kostet 16 millioner kroner da de ble bygd. Økonor i Svolvær kjøpte bedriften i 1990, og senere har det vært eid av Ole Helland. Nå er det Per Jørgen Holand, en forretningsmann fra Bodø, som eier bygget.

Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page