top of page

Fauskes første fysioterapeut var også stortingsrepresentant

Moy Nordahl, født 14. november 1907, død 17. juni 1993, var den første kvinne fra Nordland som møtte på Stortinget.

Hun var vararepresentant for Nordland Høyre fra 1945 til 1965. Hun møtte ofte, og i en måned i 1963 møtte hun fast i en måned, for legendariske Håkon Kyllingmark.

Moy Nordahl 68 år gammel


Hun var også Fauskes første fysioterapeut, eller sykegymnast, som det het den gangen. Etter realskolen i Sandnessjøen utdannet hun seg til fysioterapeut i Oslo. Hun var ferdig i 1927, og i 1956 startet hun Fauske Fysikalske Institutt.

Mellom utdannelsen og oppstarten på Fauske jobbet hun en del som fysioterapeut samtidig som hun var aktiv politiker, aktiv i Røde Kors der hun en periode var visepresident.

Her instruerer Moy Nordahl barn.


Instituttet startet i Storgata, ved siden av familiens parfymeri. I 1968 flyttet hun inn i sitt nye institutt i Ytterveien på Fauske.

Moys datter, Helena Nordahl (f39), var ferdig utdannet på Oslo ortopediske institutt i 1961. Hun utdannet seg videre i USA, og jobbet blant annet på Sunnås da hun i 1975 flyttet hjem og overtok instituttet etter sin mor.

Nummer en og to

Moy Nordahl var Fauskes første fysioterapeut, og Helena var den andre. Det vil si, begge hadde innleide fysioterapeuter fra Nederland sammen med seg i lange perioder.

Helena hadde spesialisert seg på, og var spesielt interessert i, å jobbe med de som hadde cerebral parese. Det utgjorde uansett en liten del av fulltidsjobben.

- Vi jobbet mye med lidelser folk har på grunn av feilbruk av kroppen, mange revmatikere, og opptrening etter skader og ulykker.

Den store forskjellen på oss og dagens fysioterapeuter, er at vi drev mer massasje. Det er det nesten slutt på i dag. Dagens fysioterapeuter tar nesten ikke på folk, men har mer fokus på opptrening, sier Helena Nordahl.

Hun er Feldenkrais-terapeut. Det er en alternativ behandingsform basert på på yoga, fysiske øvelser, meditasjon, uttøyning


Helena Nordal i 2023.


Helena Nordal drev for fullt i Ytterveien til hun ble 70 år i 2009. Hun fortsatte, men da uten at det offentlige betalte en andel. I 2023 har hun fortsatt noen pasienter, men hun jobber lite, bare en time eller to innimellom, og langt fra alle ukens dager.

Fire barn

Moy Herborg Regina Nordahl er født i Buksnes i Lofoten. Hennes mann, Egil Nordahl, kom opprinnelig fra Leknes. De giftet seg i 1928, og fikk disse barna:

Egil Otto Nordahl (f29 – d2011), som var telegrafist og bodde på Fauske. Han jobbet i forsvaret.

Kåre Mathias Nordahl (f35), som var boktrykker, mest i Bodø,

Helge Nordahl (f38), som i likhet med sin far ble farmasøyt, mest i Oslo.

Helena Nordahl (f39) som i likhet med sin mor ble fysioterapeut.

Røde Kors

Moy Nordahl har fått Røde Kors Fortjenstmedalje og Hederstegn. Hun har vært formann i Andenes Rød Kors, styremedlem i Nordland Røde Kors, hvorav ett år som formann, I 1966-1972 var hun visepresident i Norges Røde Kors.

Hun var også styreformann for elektrisitetsverket på Andenes, varamedlem i Vinmonopolets råd, medlem av rådet for eldreomsorgen.

I Høyre var hun formann i Andenes Høyrekvinner, medlem av Høyres landsstyre, formann i Nordland Høyrekvinner og medlem av Høyrekvinnenes landsstyre.

Moy Nordahl vant utlyst konkurranse, og er forfatteren bak «Andøysangen».

De siste årene av sitt liv bodde Moy Nordahl i Spania.




Kilder: Helena Nordahl, Wikipedia, stortinget.no, Andøy historielag.

Kommentare


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page