Da ølutsalget Mack-Hjørnet i kjelleren på Edvardsengården ble stengt 28. februar 2013, betød det slutten på et 60 år langt innholdsrikt forretningseventyr på Fauske.
Ole Edvardsen AS, senere O. Edvardsen AS, ble registrert 29. desember 1952, men året før hadde Ole Edvardsen åpnet kiosk i lokalene der butikken Image er i dag. Han drev også litt frukt-engros, og før denne tid hadde han drevet malerforretning på Fauske.
Fra venstre Trond, Ole og Ole Jonny Edvardsen. Bildet antas å være fra rundt midten av 70-tallet.
I 1957 kom Edvardsengården der den ligger i dag, men mindre, og kiosken. Med en softis som ”alle” mente smakte mye bedre enn andre steder, og med de kraftige ”Fredheimpølsene”.
Pepsi til Salten
Nelly, som drev kiosken, døde 50 år gammel i 1982. Mannen Ole og sønnene Trond og Ole Jonny drev engros-virksomheten i kjelleren.
Ole og Nelly Edvardsen
Det begynte med frukt. I 1970 fikk de engros for Tromi – Trondheims Mineralvannsfabrikk. Dermed var Pepsi Cola lansert i Salten. I 1984 fikk Edvardsen engros for Mack. 25. april 1985 åpnet ølutsalget Mackhjørnet. Der jobbet Liv Fiva Edvardsen, kona til Trond.
Populær softis
Frukt, brus, øl og kaffe ble kjørt ut med store biler til hele Saltendistriktet. På det meste hadde Edvardsen rundt 20 ansatte.
(De jobbet på den populære Edvardsenkiosken. Bak fra venstre Marit Lundli, Ragnhild Edvardsen og Randi Hansen. Foran fra venstre Frid Ellingsen og Berit Aasjord.
Men kiosken var det synlige i gatebildet og det folk flest husker best. Spesielt softisen. Alle visste at den var mye bedre enn alle andre sin, men familien Edvardsen har hele tiden benektet at det var noe spesielt ved deres softis.
- Vi brukte akkurat den samme mixen som alle andre, men vi var svært nøye med renholdet. Beholderen ble plukket i småbiter hver dag, sier Ole Jonny Edvardsen.
Kiosken var et samlingssted og populær i bybildet. Den gangen stengte dagligvarebutikkene halv fem, og kiosken i Fauske sentrum hadde større fruktomsetning enn enkelte av dagligvarebutikkene. Det var også kjent som den store tippekiosken.
Stor utvidelse
Besøk av busslaster og fotballag var ikke uvanlig. Mini Jakobsen er bare en av mange kjente bodøværinger som har trukket frem Edvardsenkiosken, softisen og pølsene når de blir spurt om hva de forbinder med Fauske.
De sørget for frukt, brus, øl og kaffe til hele Salten fra kjelleren på Edvardsenbygget. Fra venstre Ole Edvardsen, Arne Leif Ellingsen, Kenneth Windstad, John Rindahl, Jens Arne Jansen, Ole Jonny Edvardsen og Trond Edvardsen. Foran: Peter Skog.
Engrosvirksomheten hadde sin topp på 80-tallet, og forretningsbygget ble bygd ut for å huse blant annet butikkene Pick-up og Non Stop. En stund ble det solgt biler fra Edvardsenbygget. Tidligere hadde det også vært postkontor der.
Men etter hvert som kjedene overtok, ble det mindre engrossalg. I 1991 døde Ole Edvardsen plutselig. I 1992 la O. Edvardsen AS ned engrosvirksomheten. I 1995 døde Trond Edvardsen.
Navnet består
Kiosken, ølutsalget og utleie av bygget sto igjen. Kiosken ble drevet av Ole Jonnys kone Ragnhild, og overtatt av Narvesen i 1996. Hun fortsatte en stund, men kiosken ble lagt ned i 2001.
Liv Fiva Edvardsen og Ole Jonny Edvardsen konstaterer vemodig i 2013 at det er slutt på 60 års forretningsvirksomhet for familien Edvardsen. Men gårdens navn består.
Noen år etterpå ble hele forretningsbygget solgt til byggmester Sten Andersen. Edvardsenfamiliens ølutsalg var dermed på slutten en slags leietager i ”eget” bygg. Gården ble fortsatt hetende Edvardsengården.
I 2021 kjøpte Fauske Rør bygget. De hadde til da hadde vært leietagere i underetasjen. De tre eierne av Fauske Rør, Bård Lyng Olsen, Anita Haldorsen og Tommy Mosti, som alle er fra Fauske, gjorde det etter overtagelsen helt klart at de ikke kom til å røre Edvardsen-navnet.
Det er ett av de mest kjent forretningsnavn i Fauske det siste århundret. Grunnlagt av Ole Arnulf Edvardsen i 1952.
Comments