top of page

Damene som syr bunader

Vi fant fire damer i Fauske som syr bunader, tre av dem både broderer (lager dekorasjonene) og monterer (setter sammen). To av dem har passert 80. Ei passerer 80 snart. Og når vi spør om de tar oppdrag, er det litt reserverte alle sammen.


Elisabeth Holtmo Olsen (f43) på Fauske har brodert 218 bunader, noe som trolig er fauskerekord. Hun monterer ikke. Hun var 37 år da hun gikk i gang med sin første, hennes egen. Hun har også holdt to kurs på Fauske. I 2020 holder hun på med to bunader. Når de er ferdig, har hun nådd 220 bunader, og hun mener det må være nok.


Elisabeth Holtmo Olsen passerte i 2020 sin 220. bunad.


Ruth Paulsen (f.38) i Moen både broderer og monterer. Hun begynte for 20 år siden og har passert 45 bunader.

- Koselig å ha noe å gjøre, sier hun, og hun tar oppdrag, men det kan ikke bli for mange.



Ruth Paulsen med en bunad i symaskinen.


Synnøve Langø (f38) i Valnesfjord både broderer og monterer. Hun har mistet tellingen, men tror hun har passert 100. Noen av dem bare montert, noen bare brodert. Hun begynte da den yngste datteren ble konfirmert i 1982. Synnøve er opprinnelig fra Hurum, men har bodd i Fauske siden 1957. Hun har ikke bare sydd Nordlandsbunad, men både finnmarksbunad, sunnmørsbunad og andre. Hun tar oppdrag, men sier det kan ikke bli mange, for hun begynner å bli dårlig i fingrene.


Synnøve Langø med skjørtet til bunaden hun har sydd til ett av sine barnebarn.


Elisabeth Jakobsen (f72) er sykepleier på deltid som tar litt bunadssying, men heller ikke hun har mulighet til å ta så mange. Hun har holdt på i tre år. Hun er opprinnelig fra Evje i Agder, er gift med en fauskeværing og har bodd på Fauske siden 2010.

Hun kommer opprinnelig fra et område der folkedrakter og tradisjonene står svært sterkt, og hun er selv vokst opp med Setesdalsstakken.

Når det gjelder Nordlandsbunad, synes hun selv den blå er finest, men samtidig er det noen som kler den grønne best.

- Artig å bære tradisjonene videre. Og positivt at bunad er blitt så populært, sier Elisabeth Jakobsen.


Elisabeth Jakobsen inne på systua i huset på Stranda.


Reportasje fra Nordlands Framtid i 1989 om Elisabeth Holtmo Olsen, den gang Elisabeth Karlsen.

Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page