top of page

Bakeri-historien på Fauske

I 1954 kom Henning Harsvik (f31) fra Fosen i Trøndelag til Sulitjelma som baker på samvirkelaget. Han var en av tre-fire bakere der.

Bakeri-bygget i Sjøgata


Etter en periode tilbake i Trøndelag, kom han tilbake. Nå til fauske og baker Hansen, som holdt til i det som i dag er Røde Kors sine lokaler ved Marmortorget.

Så en tur innom Samvirkelagets bakeri på Finneid, der han i 1963 fikk selskap av sin bror, Halvdan Harsvik (f44)

I 1967 bygde Henning Harsvik bakeri med utsalg i Rådhusgata, og broren Halvdan ble med dit.

Der hadde de seks ansatte. Peder Strømme begynte å jobbe der på 70-tallet, og i 1986 kjøpte Halvdan Harsvik og Peder Strømme bakeriet av Henning Harsvik.I 1990 var Kirsti Baadstrand (f70) fra Sulitjelma lærling på Fauske Bakeri. Hun tok svennebrev og ble da Norges første kvinnelige baker, den gang bare en av 7-8 kvinnelige bakere i Norge.

I 2023 er hun fortsatt i bransjen, som kvalitetsleder på et større bakeri i Mo i Rana.

I 1992 var Halvdan Harsvik og Fauke bakeri en av aktørene da ei gedigen iskake ble laget på Fauske.


En periode hadde de også og konditori på torget, der som klesbutikken Image er nå.

I 1996 bygde Halvdan Harsvik og Peder Strømme nytt bakerilokale med leiligheter oppå i Sjøgata. De var seks ansatte, men oppi ti i perioder.


I en lang periode rundt 2000 var Sprintbrødet en stor suksess for Halvdan Harsvik og Peder Strømme på Fauske bakeri. Her klipp av en artikkel Arild Bjørnbakk laget for Saltenposten.


Halvdan gikk av med pensjon i 2007, Peder Strømme noen år senere. Men de fortsatte å eie bygget. Det eier de fremdeles.

I 2011 solgte de drifta til Lisbeth Lillegård og Inger Lise Pedersen, som startet Kkekosen. De gikk konkurs i april 2013.

Så ble det leid ut til Bodø bakeri, som fortsatt driver det. Det har en periode gått under navnet Go-bakeren.

2. mai 2013 åpnet Bodø bakeri sin nye avdeling på Fauske med Merete Reppe (f69) som daglig leder. Det er hun fortsatt, og hun har jobbet på bakeriet på Fauske siden 1996.


Baker Raymond Hansen i gang med å lage spekulasi på Bodø bakeri avdeling Fauske i 2020.


De er nå tre ansatte på Fauske, daglig leder, en baker og en i utsalget, som også inntil 2021 var Fauskes eneste konditori.

Noe av produksjonen skjer på Fauske, men det meste produseres i Bodø. Samarbeidet med et større bakeri i Bodø med 80 ansatte, gjør det mulig å ha et stort utvalg.

Den årlige omsetningen på Bodø baker avdeling Fauske er rundt 5 millioner kroner.

Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page