top of page

Verdensmester i skiskyting

Alexander Os, skiskytteren fra Fauske, gjorde 11. mars 2011 en av tidenes største idrettsprestasjoner av en fauskeværing. Han ble verdensmester i stafett sammen med Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø.

Bare det å kvalifisere seg til dette laget med verdensstjerner er en bragd.

- Stor stas å bli tatt ut. Dette var min første mesterskapsstafett, sier Alexander Os, som nok ville debutert i 2009 om ikke en matforgiftning stoppet det.

VM-stafetten i 2011 ble en spennende tv-thriller. Ole Einar Bjørndalen hadde null bom og ledet med 15 sekunder foran Sverige etter første etappe. Alexander Os skjøt feilfritt på liggende, men fikk en bom på stående. Han vekslet likt med tre andre lag. Emil Hegle Svendsen lå likt med to andre etter sin veksling, mens Tarjei Bø gikk sisteetappen og Norge vant, 13 sekunder foran Russland.


Saltenpostens førsteside etter den store bragden i VM i 2011.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen

Toppidrettgymnas

Alexander Os er født 28. januar 1980. Han er sønn av Kirsten og Jan Bård Os, og vokste opp i Poppelveien i Hauan.

Som ung skiløper husker han disse trenerne på Fauske: Bjørg Hansen, Tove Nilsen, Ann Karin Bjørnstad, Jan Solli, Åge Nystadbakk, Arvid Gjønnes og Anne Bjørnstad.

Etter ungdomsskolen dro han til Lillehammer for å gå langrennslinja på Norges Toppidrettsgymnas. Der var fauskeværingen Kristian Amundsen lærer.

Lånte gevær

På Lillehammer, rett før han fylte 18, fikk han låne et gevær hos en kompis, og gikk sitt første skiskytterrenn. Etter det flyttet han til Bardufoss og senere Tromsø, og skiskyting ble idretten han satset på

Foruten VM-stafetten i 2011, trekker han selv frem 2. plassen i jaktstart i VM i 2009. Men 2.plassen i verdenscupen i Østersund i 2008 mener han selv er det beste løpet han har gått.

Utenom dette har han vunnet flere verdenscupstafetter og blitt europamester i skiskyting.

Alexander Os i 2020


Norgesmester i 2019

Etter flere år med kyssesyke og TWAR, kom han tilbake og vant åpningsrennet på Sjusjøen i 2014. Han la opp etter sesongen 2016. Da var han blitt 36 år gammel. Men han fortsatte å trene, og så sent som i januar 2019 ble han norgesmester på 20 kilometer. Da var han 39 år.

De siste årene har han mest gått turrenn og deltar på en del lokale både langrenn og skiskytterkonkurranser. Han er med i trenerteamet for en gruppe skiskyttere i Tromsø. Han jobber som markedsrådgiver i NAV, der han er mye på bedriftsbesøk med ønske om å kunne koble bedriftene til jobbsøkere.

Alexander Os er gift med Trine Lundamo (f80). Sammen har de barna Solveig (f14) og Sigrid (f16)

Kilder: Alexander Os, Wikipedia, ABC Nyheters artikkel etter VM-seieren, Stian Høglands intervju i Avisa Nordland da Os la opp.

Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page