top of page

Tvillingen som ble landslagstrener

Trond Nystad, født 9. juni 1970, var trener for det norske langrennslandslaget i perioden 2011-2016. Sønn av Helene (f45)- og Svein Erik Nystad (f46-d90)

Trond er fem minutter yngre enn sin tvillingbror Knut, som var smøresjef for det samme landslaget i perioden 2006-2018.

Og når Knut påpeker at han er eldst, svarer Trond «Han er litt eldre, men jeg er litt bedre».

Nå bor Trond i Ramsau an Dachstein i Østerrike sammen med kona Claudia Künsel Nystad (f78), som er en tysk tidligere langrennsstjerne. Sammen har de barna Linn (f15) og Anni (f17).

Tormod Kristiansen, Tove Nilsen og Roger Kristenen nevnes som dyktige langrennstrenere på Fauske.

Foto: NTB

Lenge i USA

I 1989, etter videregående, dro både Knut og Trond Nystad i idrettstropp i militære. Året etter bar det til USA, til University of Vermont i byen Burlington i staten Vermont. Byen Burlington,.

Der var flere fauskeværinger; Håvard Halvorsen og Ove Sørdahl, som begge spilte fotball, og Tanja Ødegaard, som drev med friidrett.

I 1994 skilte tvillingene lag. Mens Knut ble værende i Denver, dro Trond til University of Northern Michigan, og ble trener for laget der.

I 1996 kom Trond tilbake til Denver, og de to var trenere i lag samtidig som de fortsatte utdannelsen.

Begge har bachelor i økonomi og ledelse med hovedvekt på informasjonsteknologi. Begge har også tittelen Master of business administration med fokus på informasjonsteknologi.

Flere nasjoner

I 2003 ble Trond Nystad trener for det amerikanske landslaget i langrenn. Der var han såkalt Head Coach, sjef for både herre- og damelag frem til 2006.

I 2006/2007 var han trener for det tyske damelandslaget. I 2007-2010 sprint-trener for Sveits, både herrer og damer.

I 2011 startet karrieren som trener for et norske herrelandslaget i langrenn. Det varte til etter sesongen 2015/2016. Da ble han langrennskoordinator for den østerrikske langrennslandslaget.

Det fikk en brå og trist slutt, selv om Trond ikke ante noe om det, da det i august 2019 ble avslørt at to østerrikske løpere ble tatt for doping.

Siden da har han jobbet frilans. Reist rundt og hjulpet forskjellige utøvere, også landslagsløpere, i både kombinert, skiskyting og langrenn.

Under OL i Beijing i februar 2022 var Trond Nystad ekspertkommentator på Discovery+. Han loset oss gjennom langrennssendingene på TvNorge sammen med hovedkommentator Asbjørn Myhre.

Et oppslag i Nordlands Framtid fra 1989 da tvillingene dro til USA.

Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page