top of page

Sulisværingen som ledet terroretterforskningen

John Roger Lund, født 4. juni 1963 i Rørvik i Nord-Trøndelag, kom til Sulitjelma i 1966. Han er sønn av Margit og Hermann Lund.

John Roger Lund leder politiarbeidet i det området i Norge med flest kriminalsaker.


Han jobbet en periode på Sørfold lensmannskontor før han gikk politiskolen i Oslo 1984- 1986.

Etter det har han jobbet korte perioder i Kragerø og Kirkenes, men har stort sett vært stasjonert i Oslo. Der jobbet han hele 90-tallet mest med drapssaker.

John Roger Lund har vært leder mye av tiden. Først gruppeleder på drapsavsnittet, så sjef for etterforskning Manglerud politidistrikt og senere Sentrum politistasjon. Frem til 2011 var han sjef for etterforskning av organisert kriminalitet. Siden 2005 har han sittet i politiets operative stab, de som har ansvar for kriseledelse.

John Roger Lund holdt et foredrag på Fauske om terroretterforskningen.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen

Kriminalitetens høyborg

Mest kjent er han fordi han ledet etterforskningen etter terroraksjon i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Den jobben hadde han frem til 1. desember 2012.

Etter det ble han stasjonssjef på Stovner politistasjon. Sammenslåing etter politireformen gjorde han i 2017 til leder av enhet øst. Der bor cirka 300.000 mennesker, og der foregår 70 prosent av all ungdomskriminalitet i Oslo. Flere av de kjente kriminelle gjengene hører til i denne politikretsen.


Æresslusk

Enheten som John Roger Lund leder har ca 460 ansatte som arbeider opp mot de ulike kriminalitetsutfordringene i Oslos mest utsatte områder.

På siden av jobben deltar han i en NOU-utredning som ser på by og levekårsutfordringer i Norge. Rapporten leveres i desember 2020.


John Roger Lund ble øres-slusk i 2012.

Foto: Eva Winther


John Roger Lund ble i 2012 utnevnt til årets æresslusk under Mons Petter-festivalen. En av årsaken er at han ofte, når han blir intervjuet, er flink til å få frem at han er fra Sulitjelma.



John Roger Lund ledet etterforskningen etter terroraksjonen i regjeringskvartalet og på Utøya.

Foto: Politiet


Han leder fortsatt en del etterforskning i forbindelse med Nokasranet. Synagogeskytingen er et annet eksempel. Gjengoppgjøret med skyting på Akler Brygge er et tredje.


Helst lærer


Tidligere har han vært med på etterforskningen etter at forlagsdirektør William Nygaard ble skutt. Og han følte det var helt uvirkelig da han i en annen tragisk sak var med på å finne likdeler på Grønmo søppelfylling.

John Roger Lund var hjemme hos familien på Fauske for ei koselig og avslappende langhelg. Mammas 70-årsdag skulle feires lørdag. Planen var å reise tilbake til Oslo først tirsdag.

Da telefonen kom, på tur ned fra Jakobsbakken, var det bare å sette seg på første fly til hovedstaden.

Nå er han blitt leder for det nyopprettede politiavsnittet som har én oppgave; å etterforske terroraksjonen med bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet og massedrapene på Utøya.



- Jeg vil at andre skal lykkes


- Et sterkt ønske om at andre skal lykkes og ha det bra, det tror jeg er en grunn til at jeg ble plukket ut til denne jobben. Og den holdningen har jeg med meg fra Sulis.


Stig Bjørnar Karlsen

90 09 58 45


John Roger Lund, opprinnelig fra Sulitjelma, og med foreldre og søsken boende på Fauske, har jobbet i Oslopolitiet siden 80-tallet, de siste tiårene som leder.

Det siste året har han ledet Norges viktigste og tidenes største politioppgave. Han har vært etterforskningsleder etter terror-rettssaken med 77 drepte.


Omsorg for andre

Fredag klarte han å bringe den tøffe jobben ned til det jordnære. Foran en forsamling bestående av gamle skolekamerater, familie og andre interesserte, fortalte han i to timer om hvordan det har vært. Det var en ettertenksom, følsom og ydmyk toppleder som hadde et vidt spenn i sitt budskap.

Her var tøffe og kalde fakta om drap og tragedier, men også budskap som kan være nyttig for enhver leder. Om hvordan man tar vare på sine ansatte, ser mennesker man jobber med, har tid til å møte dem og høre på dem. Kort sagt: Hvordan man får andre til å lykkes.


Sandneshaugen

Han begynte foredraget med et oversiktsbilde fra Sandneshaugen der han vokste opp. Han viste en bratt bakke, og trakk straks parallellen til sin utfordrende politilederjobb: - Jeg liker å stå i motvind. Jeg liker å ha noe å holde på med.

Han fortalte om samarbeid med koleger fra New York, Lndon og Stockholm som ar oplevd terroraksjoner. Om tilfeldighetene, med masse folk som passerte regjeringsblokka like før, om ei mor og et lite barn på Utøya.

Om terroristens bevegelse, tankegang og taktikk. Hvordan han ladet på et spesielt sted av frykt for skarpskyttere fra land. Og at han var tidels sekunder fra å bli skutt. Hodetelefoner med musikk kunne like godt være opplegg for bombe.


Sterk ros

Alle er enige om at vi skulle ha vært på Utøya før, sa Lund, men han sa også at beredskapstroppen, som kan krigskirurgi, reddet mange. Om kolleger som ble kvalm av å sitte på høre på lydlegger med dramatisk innhold, men også om at politifolk fikk trampeklapp fra publikum utenfor blomsterhavet ved domkirken.

Og han fortalte om en epost fra riksadvokat Tor-Aksel Busch, som skrev at 7 måneder og ei uke på en sånn sak trolig er ”nær verdensrekord, og vil vekke internasjonal oppmerksomhet.


Boller 10.30

Så førte han hverdagen i sitt yrke over til salen: Hvordan tar vi vare på de som står i kritikken? Hvordan var det i Sulis etter at det hadde skjedd ei ulykke? Hvorfor husker jeg fortsatt best det første dødsfallet jeg opplevde som politimann? Spurte han, og svarte: Fordi vi aldri snakket ordentlig om det etterpå.

Han snakket mye om å ta vare på de ansatte, få de til å føle seg verdsatt. Et eksempel var at han rundt halv elleve, når han vet at blodsukkernivået er på det laveste, kjøpte boller gikk rundt og kastet inn til de ansatte.

John Roger Lund nevnte bevist ikke terroristens navn. Han har møtt han i gangen, men ikke snakket med han. Og han fortalte at politiet blant har avvist at han skal få dataspill å cella.

Han opptrer som en terrorist, vil forhandle, men vi forhandler ikke med terrorister i Norge, sa John Roger Lund, opprinnelig fra Sulitjelma. Der han lærte mye om hvordan man opptrer overfor andre mennesker.



STERKT OG FØLSOMT. John Roger Lund snakket om en forferdelig terrorsak, men kunne overføre mye som angår helt avnlige mennesker i deres hverdag.


FAMILIEN. Mor, far og bror hørte på. Fra venstre: John Roger, Margit, Hermann og Harald Lund.


BARNDOMSKOMPISER. For Ragnar Pettersen og Tor Åge Jensen var det interessant å møte en barndomskompis som det var mye å lære av.


Hva om 80 blir drept?

På et kurs så sent som en måned før terroraksjonen, sa John Roger Lund foran en stor gruppe politikolleger: Hva om en bombe går av på Oslo S og 80 mennesker blir drept? Hvem skal sitte i denne stolen og lede etterforskningen?

Mange oppfattet det som sarkastisk da Lund satte frem en stol ved siden av seg og lurte på hvem som ville sitte der hvis denne situasjonen oppsto.

22. juli, mens John Roger Lund var i Sulis på turn til Fauke for å feire morens 70-årsdag dagen etter, ringte telefonen fra en kollega: ”John Roger, nå har det skjedd. Det har gått av ei bombe i Oslo”.

Kort tid etterpå satt John Roger Lund selv i stolen.







Sagt av Lund:


Jeg blånektet først på at jeg skulle ha denne jobben. Etter ti minutter ble det klart at sånn ble det.


De scenene dere så på tv, var nok sterkere enn det mange av oss politifolk så.


Da jeg kom hjem, og fikk se gråtebilder fra Sundvollen på tv, da trillet også mine tårer.


Etter at de hadde vært inne på mitt lille kontor, det minste av alle, var det ingen som klaget på størrelsen på sitt kontor.


Jeg hadde så liten plass på kontoret at jeg ikke hadde plass til en journalist engang, og det var like greit.


Å gi unge politifolk tillit har fått dem til å blomstre. Det henger for mye igjen i politiet at man skal ha gått gradene.


Jeg elsker frister.


Noen sier at vi over-etterforsker. Nå vet vi hvordan han gikk under ”radaren”. Det har stor betydning for å unngå at noe lignende skjer igjen




Hva lærte du av Lund?


Elisabeth Larsen (48)


Jeg er leder selv, og synes det var svært interessant å høre, ikke bare om hendelsen, men hvordan man tar vare på menneskene. Det er mange ledere som skulle ha hørt dette foredraget.



Elisabeth Pettersen (26)


Jeg lærte utrolig mye. Blant annet om hvordan etterforskninga var lagt opp og organisert. Det var jeg sopent på. Han var også en eget behagelig og dyktig foredragsholder med humor.



Per Arne Mathisen (55)

Hele beredskapsgruppa i SKS la inn dette som en del av arbeidet med nye beredskapsplan. Jeg lørte mye om hvordan vi håndterer en kritisk situasjon, spesielt overfor ansatte. Han kombinerte det uformelle med autoritet og tyngde.







Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page