Etablering av Sjunkhatten folkehøgskole er av mange grunner en av de mest spennende etableringer det jobbes med i Fauske kommune.

Sjunkhatten folkehøgskole, et unikt og spennende prosjekt på gang i Øvre Valnesfjord.
Spennende fordi skolen blir unik. At noe lignende ikke finnes, verken i Nord-Norge eller i verden. Spennende fordi den gir arbeidsplasser. Spennende fordi den vil styrke miljøet rundt det viktige Valnesfjord helsesportssenter. Og ikke minst spennende på grunn av det skolen vil bety for mange, spesielt unge mennesker.
Ideen ble født av Ole Jonny Tune, Maja Zakariassen og Caroline Stensø på et idéseminar i Valnesfjord i 2011. Kort tid etter startet arbeidet. Siden 2016 har prosjektleder Mathilde Winther (f86) jobbet i Fauna mot politikere og fagfolk i håp om å få den realisert.

Mathilde Winther jobber mot politikere og fagfolk i håp om å få realisert prosjektet.
Foto: Stig Bjørnar Karlsen
Da vi i 2020 ba henne gjette når spaden går i jorda, svarte hun 2022, og at de første elevene flytter inn i 2024, samme år som Bodø er europeisk kulturhovedstad.
Etter den tid, falt prosjektet ut av statsbudsjettet, men det jobbes intenst politisk på alle nivåer for å få skolen realisert så snart som mulig.
Funksjonshemmede og friske
- Vi snakker om vår tids største utfordring. At altfor mange unge mennesker av ulike grunner faller utenfor både arbeid og skole, av mange grunner, sier Mathilde Winther.
Sjunkhatten folkehøgskole blir en skole for elever med nedsatt funksjonsevne og funksjonsfriske som tar i bruk naturen, og spesielt nasjonalparken.
75 elever
Tradisjonelt og moderne friluftsliv, lydproduksjon, selvledelse og fag med fokus på miljøvern er blant det som vil bli tilbudt.
I 2018 kom prosjektet inn på Statsbudsjettet. Det legges opp til 75 elever, hvorav 30 funksjonshemmede. Skolen skal gi 27,5 årsverk, og blir følgelig, om den kommer, en betydelig arbeidsplass i Fauske kommune.
83 i Norge
Det er i dag 83 folkehøgskoler i Norge, hvorav åtte i Nord-Norge. Tre av dem ligger i Nordland, Av dem er ingen i Salten, to på Helgeland og en i Lofoten.
På www.folkehogskole.no står det følgende om folkehøgskoler i Norge: Et uforglemmelig år uten karakterer. Ingen forkunnskap kreves, og du får alderspoeng. Dyrk din interesse. Møt nye venner. Utforsk dine drømmer.