top of page

Sjunkhatten folkehøgskole

Etablering av Sjunkhatten folkehøgskole er av mange grunner en av de mest spennende etableringer det jobbes med i Fauske kommune. Det har noen år vært lite som tyder på at skolen blir realisert, men høsten 2023 bladde Nordland fylkeskommune opp 4,5 millioner kroner for å jobbe frem prosjektet.

Sjunkhatten folkehøgskole, et unikt og spennende prosjekt på gang i Øvre Valnesfjord.

Spennende fordi skolen blir unik. At noe lignende ikke finnes, verken i Nord-Norge eller i verden. Spennende fordi den gir arbeidsplasser. Spennende fordi den vil styrke miljøet rundt det viktige Valnesfjord helsesportssenter. Og ikke minst spennende på grunn av det skolen vil bety for mange, spesielt unge mennesker.

Ideen ble født av Ole Jonny Tune, Maja Zakariassen og Caroline Stensø på et idéseminar i Valnesfjord i 2011. Kort tid etter startet arbeidet. I peroden 2016-2023 jobbet prosjektleder Mathilde Winther (f86) i Fauna mot politikere og fagfolk i håp om å få den realisert. I 2018 kom prosjektet inn på statsbudsjettet.

Mathilde Winther jobbet i flere år mot politikere og fagfolk i håp om å få realisert prosjektet.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen


Da vi i 2020 ba henne gjette når spaden går i jorda, svarte hun 2022, og at de første elevene flytter inn i 2024, samme år som Bodø er europeisk kulturhovedstad.

Etter den tid, falt prosjektet ut av statsbudsjettet, men den politiske jobbingen fortsatte.

Funksjonshemmede og friske

- Vi snakker om vår tids største utfordring. At altfor mange unge mennesker av ulike grunner faller utenfor både arbeid og skole, av mange grunner, sa Mathilde Winther i 2020.

Sjunkhatten folkehøgskole blir en skole for elever med nedsatt funksjonsevne og funksjonsfriske som tar i bruk naturen, og spesielt nasjonalparken.

75 elever

Tradisjonelt og moderne friluftsliv, lydproduksjon, selvledelse og fag med fokus på miljøvern er blant det som vil bli tilbudt.

Det legges opp til 75 elever, hvorav 30 funksjonshemmede. Skolen skal gi 27,5 årsverk, og blir følgelig, om den kommer, en betydelig arbeidsplass i Fauske kommune.

83 i Norge

Det er i dag 83 folkehøgskoler i Norge, hvorav åtte i Nord-Norge. Tre av dem ligger i Nordland, Av dem er ingen i Salten, to på Helgeland og en i Lofoten.

www.folkehogskole.no står det følgende om folkehøgskoler i Norge: Et uforglemmelig år uten karakterer. Ingen forkunnskap kreves, og du får alderspoeng. Dyrk din interesse. Møt nye venner. Utforsk dine drømmer.

Anne Stenhammer


I 2024 jobber tidligere ordfører i Fauske, Anne Stenhammer, på deltid for Fauna med å jobbe frem og få realisert prosjektet.
Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page