top of page

Sjønstå gård - en perle

Sjønstå gård er en idyll med bygninger fra 1600-tallet. Elisabeth Holtmo Olsen (f43) flyttet i 1957 som men av de siste. Jarl Per Hansen (f33) flyttet i 1956 som en av de siste. Vi møter dem ved huset der de bodde, et vakkert og godt vedlikeholdt rødt hus på Sjønstå gård.


Elisabeth Holtmo Olsen og Per Jarl Olsen foran huset der de i mange år bodde ilag sammen med flere i en storfamilie.

Det bodde 300 mennesker på det meste på Sjønstå, men i 1956, da jernbanen mellom Sulitjelma og Sjønstå ble forlenget til Finneid. Før det var Sjønstå knutepunktet i forbindelsen mellom gruvesamfunnet og resten av verden. Malmen ble skipet på Sjønstå, og folk reiste imellom gikk mellom båt og jernbane på Sjønstå.

Men det var fiskere som var de første som kom til Sjønstå. Noen av bygningene er helt fra 1600-tallet.



Brua brøt sammen, men ble for noen år siden restaurert.


Ta vare på

- Vårt største ønske er at Sjønstå blir tatt vare på, sier Elisabeth Holtmo Olsen og Jarl Per Hansen. Til nå har de i stor grad fått oppfylt sitt ønske. Hele området er fredet. Husene i privat eie er tatt vare på, brua er restaurert og Fylkeskommunen har ei museusbygning på Sjønstå.

Ikke en spiker. Noen av bygningene på Sjønstå er fra 1600-tallet.


Nils Christian Steinbakk er leder av stiftelsen Sjønstå gård. Han kaller Sjønstå en unik perle, og han sier det er et mål å skaffe penger til prosjektet for å få liv på gården, gjerne geiter som beiter.

Mange av de eldste bygningene er godt tatt vare på.


Folkets hus

Folkets hus, bygd i 1936, blir også tatt vare på av foreningen som ledes av Eva Hugaas. En stor gruppe mennesker, mange av dem etterkommere fra Sjønstå, stiller opp og lager kafé med møsbrømlefse hver søndag gjennom sommerhalvåret.

Overskuddet brukes til vedlikehold av huset, som nå er i langt bedre forfatning enn det var da de startet i 1994. Det er skiftet tak og vinduer, malt flere ganger, og anlagt kjølerom og toaletter.

Folkets Hus på Sjønstå holdes godt vedlikeholdt takket være entusiastene som har kafé gjennom sommerhalvåret.


Store deler av Sjønstå gård er privat område, og flere av husene brukes som fritidshus.



Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page