top of page

Første seniordans i nord

I 1996 startet Marry Moen og Gyda Gulstad Nord-Norges første seniordans på Fauske. Seniordans er en helt spesiell og tydelig definert form for dans som oppsto blant soldatenker i Tyskland.


Marry Moen (80) startet Fauske seniordans i 1996. Bak henne ledertrioen under jubileet i 2016. Fra venstre Edel Olsen (76) (t.v.), Gerd Kamfjord (84) og Per Soknes (81).

Alle foto: Stig Bjørnar Karlsen

Dansen går ut på at man går i ring og bytter partner underveis. Det er en dans som inneholder alle rytmer og danser, men tilpasset eldre. Ikke så raske snurringer.

Den er utbredt over hele Europa, og i Norge er det rundt 10.000 som holder på. Alle danser samme type dans.

Jubilerte

Ideen kom da Marry Moens mor leste en reportasje i Ukebladet Hjemmet om at de holdt på med dette på Ski utenfor Oslo.

Marry Moen som 80-åring på dansegulvet.


Fauske kommune har hele tiden støttet opp om prosjektet, som ble sett på som et godt folkehelsetilbud. Spesielt Arne Hartviksen som da hadde ansvar for idretten i kommunen.

I oktober 2016 markerte Seniordansen på Fauske 20-årsjubileum med et stort arrangement der Seniordansen i nabokommunene også var med. Det var kort tid etter at Gyda Gulstad hadde gått bort, men Marry Moen, som da hadde fylt 80, var fortsatt aktiv.

Gammel nok

I 2000 var aktiviteten på topp, og over 50 var med på den ukentlige treningsøkta som gikk for seg på samfunnshuset.

- Mange sier de ikke føler seg gamle nok, men da kommer de aldri med. Den dagen kommer aldri at de føler seg gamle nok til å være med. De burde heller tenke på at når de begynner på seniordansen, så føler de seg yngre, sa dansepioneren fra Fauske til Saltenposten i forbindelse med jubileet.

I 2020 startet seniordansen opp igjen etter koronapause. De holdt det gående gjennom koronaen, men da med strenge smitteverntiltak. I 2020 fikk de også en ny og initiativrik leder, Bjørg Helskog Hjemås. Hun laget blant annet en ny Facebookside for prosjektet.

I 2021 markerte de 25-årsjubleum.


Seniordansen har betydd mye for mange gjennom 20 år.

I 2023 er det seniordans hver mandag 11-13 i 3.etasjen på Epas. Instruktører er Jeanette Salhus og Inger Susæg.


Kilder Marry Moen, Jeanette Salhus.

תגובות


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page