top of page

NUPI-forsker fra Valnesfjord

Jon Kristen Skogan, født 20. juni 1942, er vokst opp å Nystad i Valnesfjord. Han har det meste av livet vært forsker på Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

I sin første jobb, på Forsvarets Forskningsinstitutt, var det senere utenriksminister, Johan Jørgen Holst, som rekrutterte han.


Etter å ha studert statsvitenskap begynte han på NUPI i 1971. På realskolen likte han spesielt historie, og nevner Kåre Støve som en interessant historielærer.

I sin tid som forsker har han vært innom en rekke temaer. Ordninger for rustningskontroll i Europa, øst-vest-forhold, norsk sikkerhetspolitikk og sjørøveri utenfor Afrika er noen av dem. Han gikk av med pensjon da han fylte 70 år i 2012, men har fortsatt med en del prosjekter.

Han har bidratt helt eller delvis til flere bøker med utenrikspolitisk tema. En av dem 50 år etter frigjøringen sammen med Arne Olav Brundtland.

De siste årene har han sett nærmere på faren for militarisering av verdensrommet med alle satelittene.


I sin tid som forsker har han tilbragt et år i London der han var tilknyttet International Institute of Strategic Studies.

Jon Kristen Skogan har alltid vært Høyrevelger, og i regjeringen til Jan P. Syse var han statssekretær i Utenriksdepartementet under forsvarsminister Per Ditlev-Simonsen.

Reportasje i Nordland Framtid om John Kristen Skogan fra 1994.

Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page