top of page

Newtonrommet (2008-2020) stimulerte kreativiteten

Newtonrommet på Vestmyra ungdomsskole kom i gang høsten 2008, og ble offisielt innviet av daværende ordfører Odd Henriksen i februar 2009. Det var det sjette første Newtonrommet i Norge.

Nåværende og tidligere Newtonlærer, Marie Kristensen og Per Olaf Johansen.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen


Stiftelsen First Scandinavia, med sete i Bodø, er finansiert av statlige myndigheter og andre som ønsker en bedre realfagsundervisning. Newtonrommene er et rom der elevene på en morsom og spennende måte selv får praktisere realfag.

Marie Kristensen viser frem en dampmaskin.


I Newtonrommet kalles undervisningsopplegget en modul. På Fauske får de for eksempel oppleve en dampmaskin i funksjon. Det bygges kraftverk for vann, vind og sol der elevene får produsere strømmen selv. Kraft fra produksjonen overføres til en legobil som elevene har bygd, og de forsker på hvor langt bilen kan kjøre med en gitt mengde strøm. Det testes også hvor mye kraft en løftekran trenger for å løfte en gitt vekt. Newtonrommet har flere moduler for produksjon av strøm og for programmering av tre ulike roboter.

Alle kommunens elever fra 1. til 10. klasse besøker Newtonrommet på Fauske

Elever fra Fauske har flere ganger deltatt i First Lego League som er en robotkonkurranse for 4. til 10. klasse. De aller beste kan få reise utenlands og konkurrere.Bildet ovemfor er fra åpningen i skoleåret 08/09.

Foto fra First Scandinavia

Newtonrommet kom i stand med sponsorpenger fra Salten Kraftsamband. Etter hvert kom Indre Salten energi, Sparebank 1 og Wenberg fiskeoppdrett inn.


- Her kobles teori til praktiske oppgaver. Elevenes respons kommer med en gang når de opplever at det de har bygd eller programmert virker, sier Per Olaf Johansen (f51) Han var Newtonlærer på Fauske fra starten i 2008 til han gikk av med pensjon ti år senere.

Da overtok Marie Kristensen (f93). Hun beskriver et rom som pirrer nysgjerrigheten hos barna, der de får lov å bygge roboter og selv se resultatet av den teorien de på egen hånd overfører til praksis.

De aller første elevene som besøkte et Newtonrom på Fauske.

Foto fra First Scandinavia


På gamle Vestmyra ungdomsskole ofret man metallsløyden for å innrede nyvinningen Newtonrom i 2008. Da nye Vestmyra skole ble bygd, ble det ikke satt av plass til et slikt rom. Derfor ble det i 2017 flyttet til Finneid skole.

Hele tiden har det stått i fare for å bli strøket av kommende års budsjett. Et rom for praktisk realfag er nemlig ikke en lovpålagt kommunal oppgave. De to Newtonlærerne håper sterkt at politikerne ser verdien, men siden koronaen kom i mars 2020 har Newtonrommet ikke vært i drift. Det er heller ikke med i kommunebudsjettet for 2021. Med den svært anstrengte kommuneøkonomien er det lite som tyder på at Newtonrommet gjenoppstår med det første.


Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page