top of page

Minnesmerker og skulpturer i Fauske

Rundt om i Fauske står en rekke skulpturer og minnesmerker. Her får du litt om hvert enkelt av dem.

Skulpturlandskap Nordland i Fauske: “Uten tittel”. Verket er fra 1993, og er utført av den norske kunstneren Per Barclay. Det består av to installasjoner i marmor og galvanisert stål, og er plassert i flomålet nedenfor den vestligste delen av bygdetunet.


Stål i stein av Leif Gjerme ble reist i 1988 utenfor Telebygget som i dag huser NAV arbeid og ytelser.

Krigsminnesmerket. I Melenci Park, nært E6, står minnestøtten over de falne fra Fauske under 2. verdenskrig. Det er utformet av Brith May Kvitblik. Det øverste navnet, Gyda Christensen, var den eneste fra Fauske som mistet livet da tyskerne bombet Fauske sentrum 22. mai 1940. De to andre var en tysk soldat og den norske soldaten Reidar Munkebye fra Levanger. Det står minnestøtte av han på Fauske kirkegård, nært krysset Kirkeveien/R80. Noen meter unna er Gyda Christensens gravstøtte.

32 navn står på minnestøtta. De fleste fra Fauske om mistet livet under 2. verdenskrig døde på sjøen i utenriksfart.

Nordlands Framtids omtale før arrangementet av fredsjubileet i 1945.

Melenci. Øverst i Melenci Park, nært kinoen, står Melenci-minnesmerket som ble satt opp i 2017. Tidspunktet ble valgt fordi det var 75 år siden de første jugoslaviske krigsfangene kom til Nordland. Melenci er Fauskes vennskapsby.Russer-støtta. På Hjemås, der det var en fangeleir for 500 sovjetiske krigsfanger, står ei minnestøtte for 11 sovjetiske krigsfanger. Sju av dem med navn, fire av dem benevnt som ukjent og skutt.


Ras-støtta. I Ras, som det kalles nå, står statue med navnene Wilhelm Jacobsen (f1867) og Hilda Jacobsen (f 1900). 3. oktober 1921 mistet de livet da et stort ras feide hele gården på sjøen. Skogan gård på Klungset er navnet som ble brukt da.


Konsul-byste. Utenfor Storkontoret, der gruvedriften i Sulitjelma ble ledet fra, står en byste av konsul Persson, Sulitjelmaverkets grunnlegger. Ved siden av han en stein med innskriften 100 års gruvedrift 1887-1987.

Gruve-minnesmerke. Litt lenger ned i bakken fra Storkontoret er det minnesmerker mot fjellsiden om gruvedrift. Der står det «Med takk til alle som med sin innsats bidrog til gruvedrift i Sulitjelma». Og på den andre steinen «En spesiell takk til de som ofret liv og helse i gruvesamfunnets tjeneste»

Krigshelter. I samme område står et minnesmerke av Henning Leifseth og Eivind Dahl Eriksen. De falt under 2. verdenskrig og deres operasjoner er behørig omtalt i krigslitteraturen. Leifseth var flyger g ble skutt ned, mens Dahl Eriksen var med i kompani Linge og menig soldat på ubåten Uredd. Den gikk på en tysk mine utenfor Gildeskål. De var på tur til sabotasjeaksjoner mot strømforsyningen, med tanke på å stanse gruvedriften i Sulitjelma, som tyskerne hadde stor nytte av.

Gruve-minnesmerke. Og på Marmortorget i Fauske står en stein med innskriften. 104 års gruvedrift 1887 – 1991. Det var året gruvedriften ble stanset.


Håkon Utheim. På Bygdetunet står det en minnestein med relieff av Håkon Utheim (1905-1985), kjent som bygdetunets grunnlegger. Han ga sine bygninger og samlinger til Fauske museumslag i 1973.
Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page