Miljøgata - ei forskjønnet hovedgate


Miljøgata, som strekker seg fra Nyveien til Circle K, har ei helt spesiell forhistorie. Kenneth Svendsen kunne sørge for penger til prosjektet, for i budsjettforhandlingene på Stortinget «fant» han 5 ledige millioner.

Med trær og blomster ble ei «kald» og ukoselig gate gjort finere og koseligere.

Men stortingsrepresentanten fra Frp likte ikke Vegvesenets plan. Den gikk ut på å lage veibanen to meter smalere. Da blir det ingen penger. Dette blir for upraktisk, sa Svendsen.

Vegvesenet forandret planene, beholdt bredden, men skiftet ut en meter asfalt med brostein på hver side ytterst i veibanen. Det gjør at veien ser smalere ut, og Vegvesenet oppnådde hovedhensikten.

Denne brosteinen var kompromisset om gjorde at arbeidet med Miljøgata ble startet opp i 2005.

Dermed lå pengene klar, men Svendsens partikollega, Leif Lindstrøm, var ikke enig i prosjektet. – Skogsdrift skal foregå i skogen, sa han i kommunestyret, ifølge Saltenposten.

Prosjektet ble påbegynt i 2005, og sto ferdig i 2007. I byggeperioden ble det anslått en kostnad på 30 millioner kroner. Det endte dyrere, men vi har ikke fått bekreftet sluttsummen.

Miljøgata innebar ei omfattende beplantning av trær og blomster langs gata. Det ble færre parkeringsplasser langs Storgata.

I mai 2004 ble lyskrysset, som var anlagt midt på 80-tallet, fjernet i Nord-Norges hovedkryss (Mellom Esso og Shell). Da startet arbeidet med å anlegge tre rundkjøringer.

Den åtte meter høye bautaen var en gave fra næringslivet i jubileumsåret.

I den midterste ble det i 2005 reise det åtte meter høye bauta i marmor. Den var en gave til Fauske kommune fra næringslivet i anledning 100-årsjubileet samme år. De to andre rundkjøringene ble også prydet med marmor.


Kilde: Kenneth Svendsen, Jan Olav Ingvaldsens artikkel om Miljøgata i Avisa Nordland i mai 2004.

Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen