top of page

Miljøgata - ei forskjønnet hovedgate

Miljøgata, som strekker seg fra Nyveien til Circle K, har ei helt spesiell forhistorie. Kenneth Svendsen kunne sørge for penger til prosjektet, for i budsjettforhandlingene på Stortinget «fant» han 5 ledige millioner.

Med trær og blomster ble ei «kald» og ukoselig gate gjort finere og koseligere.

Men stortingsrepresentanten fra Frp likte ikke Vegvesenets plan. Den gikk ut på å lage veibanen to meter smalere. Da blir det ingen penger. Dette blir for upraktisk, sa Svendsen.

Vegvesenet forandret planene, beholdt bredden, men skiftet ut en meter asfalt med brostein på hver side ytterst i veibanen. Det gjør at veien ser smalere ut, og Vegvesenet oppnådde hovedhensikten.

Denne brosteinen var kompromisset om gjorde at arbeidet med Miljøgata ble startet opp i 2005.

Dermed lå pengene klar, men Svendsens partikollega, Leif Lindstrøm, var ikke enig i prosjektet. – Skogsdrift skal foregå i skogen, sa han i kommunestyret, ifølge Saltenposten.

Prosjektet ble påbegynt i 2005, og sto ferdig i 2007. I byggeperioden ble det anslått en kostnad på 30 millioner kroner. Det endte dyrere, men vi har ikke fått bekreftet sluttsummen.

Miljøgata innebar ei omfattende beplantning av trær og blomster langs gata. Det ble færre parkeringsplasser langs Storgata.

Artikkelen i Nordlands Framtid dagen etter at lyskrysset kom i drift.


12. oktober 1989 kom det lysregulering i hovedkrysset i Fauske sentrum (mellom Esso og Shell). Det var en stor forandring og en stor begivenhet. Daværende varaordfører sa at det nye lyskrysset befestet Fauske som knutepunkt, og fra handelsstanden ble det gitt uttrykk for at det ble lettere for gående.

I mai 2004 ble lysreguleringen tatt bort. Da startet arbeidet med å anlegge tre rundkjøringer.

Den åtte meter høye bautaen var en gave fra næringslivet i jubileumsåret.

I den midterste ble det i 2005 reise det åtte meter høye bauta i marmor. Den var en gave til Fauske kommune fra næringslivet i anledning 100-årsjubileet samme år. De to andre rundkjøringene ble også prydet med marmor.


Kilde: Kenneth Svendsen, Jan Olav Ingvaldsens artikkel om Miljøgata i Avisa Nordland i mai 2004.

תגובות


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page