top of page

Klungsetmarka skianlegg

I 2002 ble skigruppa i Fauske idrettslag gjenopprettet etter mange års dvale. Roger Kristensen og Ivar Hansen tok initiativet. Irene Larssen ble første styreleder. Jørn Jonassen var styremedlem.

Therese Johaug og Marit Bjørgen opp bakken i startområdet under fellesstarten på 3-mila.


I 2008 fødtes ideen om et skianlegg med innfart i Løvgavlen. Klubbhus, garasje, forlengelse og rehabilitering av lysløypa (da med start Klungset) og ny vei. Til sammen 4,7 millioner kroner pluss moms.

De fikk Giskemidler (spesiell pott opprettet i forbindelse med finanskrisen) på 1,69 millioner. Før det hadde Nordland fylkeskommune påpekt at det ikke finnes internasjonale konkurransearenaer for langrenn i regionen.

SKS, Sparebank 1 og Fauske kommune ga 500.000 kroner hver.

Et enormt folkeliv under NM på ski på Fauske i 2012.


Stort dugnadsarbeid

24. juni 2009 gikk hogstmaskinen inn i området. 1. juli samme år startet arbeidet med grøfting og grunnarbeider. 19. august sto veien mellom eksisterende vei i Løgavlen og skianlegget ferdig.

I september 2009 søkte Fauske IL om å få arrangere NM.

I oktober 2009 startet Fauskebygg byggingen av det 186 kvadratmeter store klubbhuset, tegnet av arkitekt Jostein Edvardsen fra Fauske. Bygget ble overlevert 10. mars 2010, og ble døpt Klungsetstua. Et enormt omfattende dugnadsarbeid var en del av alt som ble gjort.


Arild Bjørnbakk får servert laks av Marit Bjørgen under NM-dagene på Fauske.


Forberedet NM

26. januar 2010 besluttet skiforbundet å tildele NM del 2 i 2012 til Fauske idrettslag, 110-årsjubilant samme år. Dagen etter sa organisasjonskomiteens leder, Roger Kristensen: «Den tilliten som er vist oss skal vi ivareta med den største ydmykhet. Vår målsetting er et flott sportslig arrangement og en folkefest. Det blir det største arrangement som noen gang er gjennomført på Fauske».

Høsten 2010 startet arbeidet med utvidelse og renovering av lysløypa.

Sommeren 2011 startet bygging av tilbygg i to etasjer med store vinduer ut mot stadion Dette for å ivareta tidtaking og speakertjeneste. Bygget overlevert desember 2011

I desember 2011 sto snøkanonanlegget ferdig.

Fra et kretsrenn i Klungsetmarka i januar 2021.


Norgesmesterskapet

30. mars – 1. april 2012 ble norgesmesterskapet del 2 arrangert med sprintstafetter, 30 km fellesstart kvinner og 50 km fellesstart menn. Marit Bjørgen vant tremila, Martin Johnsrud Sundby 5-mila.

Arrangementet ble en stor suksess. Det ble anslått at 10.000 mennesker var innom arenaen, og løperne var fulle av lovord om både løyper, arrangement og folkeliv.

Rulleskianlegg

Til NRK Nordland sa Martin Johnsrud Sundby: «Det var bare å trekke til seg energi fra publikum. Det var helt utrolig stemning, publikum fikk oss til å trøkke til når det var som verst. Skianlegget her i Fauske har blitt utrolig flott».

I september 2018 sto det nye tre kilometer lange rulleskianlegget ferdig. Asfaltstripa varierer mellom 2,5 og 4,5 meters bredde. Dermed kunne rulleskitrening flyttes fra trafikkerte veier til et tilpasset treningsanlegg.

Oddvar Brå

I januar 2019 besøkte langrennslegenden Oddvar Brå anlegget. I et intervju med Saltenposten skrøt han av anlegget.

- Her etterfølges oppoverbakkene av lange flater. Da kommer det et skille mellom de beste og de som ikke er fullt så gode, sa Oddvar Brå, som mente at for mange andre løyper, også NM-løyper, er altfor lette.

Kilde: Tre artikler av Stig Bjørnar Karlsen i Saltenpostens NM-bilag i 2012, om rulleskianlegget i Saltenposten i 30. august 2018, og da Oddvar Brå besøkte anlegget i 2019.
Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page