top of page

Forsvarsminister og stortingspresident


Jørgen Hårek Kosmo, født 5. desember 1947, representerte Arbeiderpartiet, og er den mest fremtredende politiker fra Fauske noen gang. Han satt på stortinget i 20 år, og rakk blant annet både å være forsvarsminister og stortingspresident.

Jørgen Kosmo var sønn av Joakim Kosmo, ordfører i perioden 1946-1959. De første årene i Jørgens liv bodde familien i Moen. Resten av Jørgens tid på Fauske bodde de i et hus nært dagens Nico farvehandel.

Jørgen Hårek Kosmo

Foto: Stortinget


Jørgen var gift med Anne Lise Kosmo, født Sætermo, også hun fra Fauske. Paret flyttet til Horten i 1969. Der ble de boende.

Jørgen Kosmo var bygningsarbeider fra 68 til 79, og kom inn i politikken via fagforeningen. Han var varaordfører i Horten 79-83 og ordfører 83-85. Da kom han inn på Stortinget for Vestfold Ap.

Politisk karriere

Han var forsvarsminister 93-97, og arbeids- og administrasjonsminister 2000-2001 Han var minister under tre statsministere; Gro Harlem Brundtland, Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg. I stortingsperioden 2001 – 2005 var han stortingspresident.

Så skulle han egentlig bli Fylkesmann i Telemark, men i stedet ble han utnevnt til riksrevisor. Det var han fra 2006-2013, og kjent som en skarp kritiker når det var på sin plass.

2. november 2005 mottak han storkorset av St. Olavs orden. Jørgen Kosmo døde 24. juli 2017.

Stor tillit

I forbindelse med hans bortgang sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG at Jørgen Kosmo var en bauta i norsk politisk liv med stor tillit i alle leire.

Martin Kolberg beskrev til NRK Kosmo som en ujålete politiker som har hatt stor betydning for Arbeiderpartiet og som var svært godt likt.

Jørgen Kosmo var bror av Gunnar Kosmo og onkel til operasanger Ingebjørg Kosmo og tidligere ordfører Kjell Eilertsen. Han var ofte på Fauske og besøkte slekt og venner. Han ga aldri slipp på fauskedialekten.

Familien

Han hadde hele sju søsken. Alle er døde. Faren Joakim var gift og fikk fire barn sammen med kona Konstanse; Asbjørn, Torbjørn, Gunnar og Anna (Eilertsen).

Konstanse døde i 1940 rett før krigen, bare 44 år gammel. Joakim giftet seg på nytt med Haldis. Sammen fikk de barna Ansgar og Jørgen. Fra før hadde Haldis barna Roar og Gunvor.

Jørgen og Anne Lise fikk barna Arne Jørgen (f67) og Ragnar (f75). Begge bor i Horten. Ragnars kone, Silvia Kristoffersen Kosmo, var vara til Stortinget og har sittet i Horten bystyre, for Arbeiderpartiet. Ragnar er i likhet med sin far utdannet tømrer, og har ansvar for tømrerlinja på videregående skole. Arne Jørgen er høyt utdannet innen vernepleie.

De to sønnene ga Jørgen og Anne Lise til sammen fire barnebarn; Maya (f98), Tuva (f01), Axel Jørgen (f04) og Trym (f05). Det eldste barnebarna, Maya, er verdensmester i stavdrill.

Kilder: Anne Lise Kosmo, Arild Bjørnbakks artikkel i Saltenposten etter Jørgens Kosmos død.


Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page