top of page

Internasjonale Anne – lege, fembarnsmor og Rødt-politiker

Anne Godding er født 25. oktober 1948 i tidligere belgisk Kongo der hun bodde sine fire første år. Faren var fra Antwerpen i Belgia, landbruksingeniør og direktør for en stor plantasje i Kongo. Hans far, Annes farfar, var koloniminister for den belgiske kolonien Kongo.

Anne Godding i januar 2023


Anne Goddings mor var halvt bergenser og halvt engelsk, og internasjonale Anne behersker fem språk; fransk, flamsk (nederlandsk), norsk, engelsk og spansk. Anne gikk på skole i Antwerpen, seks år på flamsk, seks år på fransk.

Som 17-åring flyttet hun fra Antwerpen til Norge, og hadde et mål om å studere medisin. Det gjorde hun. I løpet av studiene traff hun Petter Boye, giftet seg med han og de fikk sønnen Erik Godding Boye i 1973.

I 1975 flyttet de tre til Bodø, og både Anne og Petter hadde turnustjeneste på sykehuset der. I desember samme år kom datteren Marianne Godding Boye.

I januar 1976 startet Anne og Petter som leger i Sulitjelma. Anne Godding ble med det den første kvinnelige legen i gruvesamfunnet.

Samtidig var hun aktiv i partiet AKP m-l, senere Rød Valgallianse, nå Rødt. Engasjementet startet i studietiden. I Sulitjelma solgte hun og mannen Klassekampen på Samvirkelagstrappa.

Barnehage

Den største kvinnekamp-seieren ble etableringen av barnehage i 1979. Ingen enkel kamp i et mannsdominert samfunn. Det var etter påtrykk fra Kvinnefronten i Sulis, der Anne Godding var leder og drivkraft, at kommunen startet barnehage ved skolen.

I perioden 1979-1983 var hun vararepresentant for Rød Valgallianse i fylkestinget, og hun møtte en del der.

I 1979 kom barn nummer tre; Katrine Godding Boye. En tid etterpå skilte Anne og Petter Boye lag. Han flyttet senere til Stavern, mens Anne hadde flyttet til Fauske.

Hun fikk etter dette barna Teresa Godding (f86) og Anna Davinia Godding (f88) sammen med spanske Fransisco Sosa Hernandez. Han ble med til Fauske og de to startet kafeen El Canario sammen. Den lå i Torggata, i det tidligere Nordlandsbankbygget, der Orion ligger i 2023. De drev kafeen fra 1986 til 1989.

Hjalp rusmisbrukerne

I 1990 ble Anne Godding lege på Fauske og leder for Fauske legesenter. Tidlig på 90-tallet, før de rusavhengige kunne få metadon, startet Anne fast oppfølging av en del rusavhengige på Fause. Flere av dem har takket henne for den hjelpen og oppfølgingen de fikk.

I 1995 ble hun meldt til fylkeslegen for sin medisinering av rusmisbrukere. Anne mente hun gjorde det som var riktig og nødvendig, men hun ble straffet. Hun mistet forskrivingsretten for A- og B-preparater i to år. Selv opplevde hun det som svært urimelig.

I 1996 følte Anne Godding seg forbigått da hun søkte på, og ikke fikk, vikarstillingen som kommunelege 1 (leder for legene) i Fauske. Da sluttet hun i protest og flyttet til Arendal. Der jobbet hun som lege på psykiatrisk avdeling på sykehuset.

Nordlands Framtids oppslag da Anne Godding sa opp i protest.


På sin 60-årsdag, 25. oktober 2008, giftet Anne seg med Bruno Johansen fra Fauske. I 2010 flyttet hun og Bruno tilbake til Fauske, og Anne fikk legejobb på Valnesfjord helsesportssenter.

Fra 2011 til 2015 var hun vararepresentant til kommunestyret, og siden 2015 har hun vært fast representant for partiet Rødt i Fauske kommunestyre.

Bruno Johansen døde i 2014. Da hadde han og Anne vært sammen i 26 år. Samme dag døde også Fransisco hjemme på Gran Canaria.

Annes barnebarn Joakim (f04) har siden 05 bodd sammen med Anne, og Bruno så lenge han levde. I 2023 bor Joakim fortsatt hjemme hos Anne.

Rammet av slag

19. mars 2019 ble Anne Godding rammet av hjerneslag mens hun var på jobb ved Valnesfjord helsesportssenter. Hun kunne ikke snakke eller bevege høyre side. Hun ble raskt tatt hånd om, operert samme kveld med trombectomi (blodpropp-behandling) på sykehuset i Tromsø. Hun våknet utpå nata og var helt normal.

- Det var en veldig spesiell opplevelse, sier Anne Godding om å bli reddet med avansert behandling av det helsevesenet hun selv har vært en del av hele sitt yrkesliv.

Hun gikk av med pensjon i august 2019, nesten 71 år gammel. Når hun i 2023 ser tilbake og betrakter livet, kommer dette fra Anne:

- Jeg er så glad og takknemlig for alt jeg har opplevd så langt i livet : trygge foreldre, gode og dyktige barn, mange år i et veldig viktig yrke som jeg har vært så glad i og en politisk aktivitet som har gitt meg inspirasjon til å sloss for saker som er av betydning for folks liv.

Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page