top of page

Operasangeren fra Fauske

I

Ingebjørg Kosmo var som 14-åring med i Fauske pikekor tilknyttet Fauske kirke. Hun gikk musikkonservatoriet i Trondheim og Operahøgskolen, og ble i 1994 tilknyttet den Norske Opera. Der var hun solist som mezzosopran helt fram til hun gikk av pensjon våren 2019, 52 år gammel. Det er pensjonsalderen for operasangere.

Ingebjørg Kosmo foran praktbygget Den Norske Opera i 2018.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen.

Hun har også blant annet vært solist for Berlinerfilharmonikerne, opptrådt i Royal Albert Hall og på festspillene i Salzburg.

I Operaen har hun mange ganger spilt Carmen, og ser på den som en av sine favorittroller. Andre dame i Tryllefløyten av Mozart er en annen.

Ingebjørg Kosmo i aksjon som Carmen i Carmen.

Det hun likevel husker best fra sine mange operaforestillinger gjennom 25 år er da hele parykken, full av spray og stylingprodukter, sto i full fyr oppå hodet. Den andre da hun kastet et sverd fra seg litt for hardt, og det for ned i orkestergrava. Begge episodene endte godt.

På Fauske er hun også kjent for at hun fra 2003 og frem til siste forestilling før jul i 2014 kom hjem og laget forestillingen «Hjem te jul» i Fauske kirke sammen med Sveinar Aase. Ketil Hugaas og Bjørn Simensen var også faste innslag.

Ingebjørg Kosmo sammen med mannen Bjørn og barna Nora og Sebastian. Bildet er tatt i 2018.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen


Ingebjørg Kosmo, født 26. november 1966, datter av Jorunn og Gunnar Kosmo, Ingebjørg er søster til Birgit, født 1964

Hu er gift med tidligere operasjef og Dagblad-redaktør Bjørn Simensen, født 28. juni 1947, på Fauske i 2001. Sammen har de tvillingene Nora og Sebastian Kosmo Simensen, født 2007.

Kilder: Stig Bjørnar Karlsens artikkel om avskjedsåret i operaen, i Saltenposten 17. mars 2018. Wikipedia, Den Norske OperaComments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page